NA NJEMU PRIPREMAO WATELOO

Napoleonov stolac ide na prodaju

19.10.2009 u 11:02

Bionic
Reading

Stolac na kojem je francuski vladar Napoleon Bonaparte sjedio pripremajući strategiju za bitku kod Waterlooa bit će ponuđen na aukciji u Londonu

Mali, posve običan drveni stolac na kojem je prije bitke kod Waterlooa sjedio Napoleon Bonaparte, prema predviđanjima kolekcionara, trebao bi doseći cijenu od 15.000 funti

Napoleon je 1815. godine odsjeo kod obitelji Cambier u belgijskom Courcellesu, 35 kilometara od bojnog polja. U pripremi ratne strategije sjedio je isključivo na malom drvenom stolcu, a članovima obitelji Cambier naredio je da paze kome dopuštaju da sjeda na njegovo omiljeno mjesto.
Na aukciji će bit ponuđena i dva pisma s početka 19. stoljeća u kojima su zapisana svjedočanstva o zanimljivoj prošlosti stolice, piše Telegraph.co.uk.

Unatoč tome što je u bitci kod Waterlooa doživio konačan poraz te je ponižen poslan na otok Svetu Helenu, Napoleon je za mnoge ostao omiljena povijesna ličnost.

'Napoelonu se Francuzi dive kao božanstvu', rekao je Richard Davie iz aukcijske kuće International Autograph Auctions i zaključio kako 'nema dileme da će interes za predmet bit golem'.