ŽELJKO PERVAN OTKRIVA:

Naljutio sam Mesića, Sanadera i Šeksa

27.03.2011 u 16:39

Bionic
Reading

Gotovo je puna dva sata trajala 'Božanska komedija', satirična predstava kojom je najpoznatiji hrvatski stand-up komičar, scenarist i glumac Željko Pervan nasmijavao publiku virovitičkog Gradskog kazališta

Dosjetkama i podrugljivim komentarima obrušio se na muško-ženske odnose, veličinu Slovenije, ulazak u EU, reklame, pivo, odgoj djece, bajke, političare, političke stranke, umjetnike, pjesme, narodne izričaje – gotovo sve što je od bilo kakvog interesa javnosti u posljednje vrijeme.

Takvim pristupom, reći će u razgovoru za tportal nakon predstave, želi nasmijati publiku, ali i dati jasnu poruku o besmislicama u svijetu oko nas.

'Čini mi se da sam rođen tako da vidim ono što drugi ne vide, planove ispod planova, što se iza maske krije, što je stvarna namjera nekih ljudi. I kad to ljudima ogoliš, jer nije u pitanju čista zezancija već – poruka, kad neku izjavu ili pojavu izvadiš iz konteksta ljudi skopčaju u čemu je stvar i naravno da se tome moraju smijati', kaže Pervan i dodaje da to može jer ima 'slobodu u glavi'.

Premda se narugao brojnim stvarima, Pervan je ostao u granicama korektnog. 'Nikada ne idem đonom na ljude, idem na procese, na odnose, pojave u društvu', obrazlaže zbog čega u svojoj karijeri nije imao većih problema zbog onoga što je izjavljivao. Ipak, prisjeća se, na njega se jednom naljutio bivši predsjednik Stjepan Mesić.

'Mesić se jednom na mene naljutio zbog 'Večernje škole'. Tamo ga je imitirao Bašić, pa smo ga pitali tko je ukrao kazetofon, pa bio je svjedok. I to vrlo uspješan svjedok. Sve je znao. Strahovito se naljutio. Meni osobno nije ništa rekao, ali je u novinama izjavio da smo Tuđmanovi plaćenici. Da, Mesić se nafunjio', o nekim prošlim vremenima priča popularni zagrebački komičar. Na njega su se, tvrdi, naljutili još i Šeks i Sanader koji su ga osobno pitali zašto to radi.

Pervan je kritičan i prema svima ostalima, ne samo prema političarima koji su medijski najviše izloženi, pa, reći će u daljnjem razgovoru – i prema sebi.

Uskoro, već za nekoliko tjedana, na Hrvatskoj televiziji pokreće i 'Pervanov dnevnik', što će biti njegovo viđenje dnevnih zbivanja u zemlji.