SUPROTNO PIŠČEVOJ ŽELJI

Nakon više od 50 godina otvoreni Kafkini arhivi

20.07.2010 u 11:43

Bionic
Reading

Iako je želio da svi njegovi rukopisi po smrti budu spaljeni, nakon više od 50 godina u Züricu i Tel Avivu otvoreni su arhivi književnika Franza Kafke koji sadrže njegova pisma i nepoznate rukopise

Suprotno njegovoj posljednjoj želji da se rukopisi spale, Kafkin prijatelj Max Brod spasio je dokumente i na taj način postavio temelje za dugotrajan sudski proces koji je još uvijek traje.

Nakon što je Kafka preminuo 1924. godine, Brod je naslijedio dokumente koje je po njegovoj smrti dobila njegova poslovna suradnica i prijateljica Esther Hoffe. Odlukom suda, arhivi raspoređeni na nekoliko mjesta u Tel Avivu i Zürichu, su otvoreni. Kćeri Esther Hoffe, Ruth i Eva, bore se za pravno vlasništvo nad dokumentima s izraelskom nacionalnom knjižnicom iz koje smatraju da dokumenti moraju biti svima dostupni. Sestre Hoffe nedavno su prodale originalno rukom pisano Kafkino djelo 'Proces' njemačkom književnom arhivu.

Prema pisanju Guardiana, među Kafkinim spisima pronađeno je nekoliko stranica iz njegova 'Pisma ocu' iz 1919, rukom pisano djelo 'Seoski liječnik', kao i brojna pisma te intimni zapisi.

Konačna odluka suda trebala bi biti poznata početkom sljedeće godine ukoliko ne dođe do odgode.