unatoč svim ograničenjima

Nakon uspješno završene 2020. godine program u Zagrebačkom plesnom centru nastavlja se i u novoj 2021. godini

12.01.2021 u 12:10

Bionic
Reading

Usprkos 2020. godini hrvatska plesna scena u Zagrebačkom plesnom centru uspješnoj je stvarala i izvodila programe. Realizirano je rekordnih 16 premijerni naslova i ukupno 76 izvedbi plesnih predstava

'Surađivali smo s udrugama plesnih umjetnika UPUH i PULS i brojnim umjetničkim organizacijama. Premijernom izvedbom predstave Body Shots završena je međunarodna koprodukcija s njemačkom plesnom skupinom CocoonDance i Državnim kazalištom u Darmstadu. Isčemo da je ovo prvenstveno zajednički uspjeh Zagrebačkog plesnog centra i nezavisne plesne scene koja nam je pomogla u beskompromisnom provođenju svih zahtjevnih epidemioloških mjera.

Dokaz tome je da smo među rijetkim hrvatskim, pa i europskim kazalištima koja nisu zatvarala svoja vrata publici i umjetnicima. U usporedbi s 2019. godinom realizirali smo samo 22 programa manje, a što uzimajući u obzir prekid rada zbog epidemioloških mjera od ožujka do svibnja 2020. smatramo izuzetnim uspjehom. Međusobnom suradnjom te uz potporu Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba i Ministarstva kulture Republike Hrvatske, 2020. godinu pretvorili smo u uspješnu plesnu godinu unatoč svim ograničenjima', poručuju u priopćenju.

U siječnju 2021., iako u još uvijek vrlo reduciranom gledalištu, optmistično nastavljaju dalje te započinju s repriznim izvedbama predstave Bazen umjetničke organizacije Škvadra. Prva premijera u siječnju pripala je predstavi Individue(t) koju potpisuju dvoje mladih koreografa i izvođača, Lara Frgačić i Endi Schröer.

Reprizne izvedbe predstave Stvari su kakve jesu, koreograkinje Eni Vesović i dramaturginje Mirne Rustemović, na rasporedu su 22. i 23. siječnja. Gilgameš, u koreografiji i izvedbi Filipe Bavčević pogledajte 26. i 27. siječnja, a premijeru Sjećanje u metrima, autorskog trojca Mia Zalukar, Silvija Dogan i Stella Leboš, 29. i 30. siječnja.