KNJIŽEVNI SUKOBI

Nakon muslimana, Amis uvrijedio dječje pisce

16.02.2011 u 13:59

Bionic
Reading

Književnik Martin Amis izazvao je gnjev autora dječje proze nakon što je izjavio da bi knjige za djecu pisao samo nakon ozbiljnog oštećenja mozga

Prilikom gostovanja u novoj BBC-jevoj emisiji 'Faulks on Fiction', Martin Amis, jedan od najpoznatijih britanskih autora, izjavio je da ga ljudi vrlo često pitaju bi li volio pisati djela za mlađe čitatelje.

'Kada bih zadobio značajno oštećenje mozga, možda i bih, ali ideja da sam svjestan i svoje pismo prilagođavam sposobnostima određene čitateljske publike kojoj je ono namijenjeno meni je nedokučiva jer fikcija je sloboda i svako ograničenje je stoga suvišno', kazao je Amis.

Dodao je i da pisanje knjiga za djecu smatra degradiranjem vlastitih sposobnosti.

Njegove izjave izazvale su oštre reakcije brojnih dječjih autora. Književnica Lucy Coats, autorica 'Grčke zvijeri' i 'Heroja', Amisove tvrdnje nazvala je arogantnima i uvredljivima.

Izjave je osudila i Jane Stemp, autorica oboljela od cerebralne paralize koja je 1998. nominirana za Guardianovu nagradu za dječju fikciju, koja je Amisov nastup shvatila kao osobnu uvredu. Među piscima koji su javno reagirali na Amisove izjave su i John Dougherty, Katherine Langrish, Anthony Horowitz i Charlie Higson te brojni drugi.

Najnoviji skandal nije novost za Amisa čije su izjave u prošlosti često podizale prašinu. Burne reakcije širom svijeta izazvao je intervjuom iz 2006. kada je ustvrdio da bi muslimani trebali patiti sve dok se ne dovedu u red.