U 54. GODINI ŽIVOTA

Nakon kratke i teške bolesti preminula spisateljica i prevoditeljica Milena Benini

04.06.2020 u 13:20

Bionic
Reading

Hrvatsko društvo pisaca objavilo je na svojim stranicama kako je u 54. godini života, nakon kratke i teške bolesti, preminula istaknuta spisateljica i prevoditeljica Milena Benini. Autorica romana 'Svećenica Mjeseca', koja se 2015. natjecala u finalu književne nagrade tportala, ostavila je neizbrisiv trag

Milena Benini rođena je u Zagrebu 1966. godine, a svoje obrazovanje započela je u Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu, da bi potom slušala francuski i komparativnu književnost, kao i novinarstvo na Zagrebačkom sveučilištu te diplomiralala komparativnu književnost na sveučilištu St. George u Oxfordu.

Pisati je počela još u osnovnoj školi, a prvu priču objavila je u 'Siriusu' kada je imala tek 15 godina. Tamo je nastavila objavljivati kratke priče i članke, kao i u 'Vijencu', 'Op.A', 'Zarezu', 'Ubiqu' i drugima. Svoje radove objavljivala je i na engleskom u časopisima Neverworlds, Eternity, 69 Flavor of Paranoia.

Koautorica je knjiga 'The Complete Guide to Writing Fantasy vol. 1 '(ur. Darin Park i Tom Dullemond, Dragon Moon Press, Calgary, 2003), sad već u drugom izdanju, gdje je napisala poglavlje 'Fantasy Without Clichés-Writing Effectively', te 'The Complete Guide to Writing Science Fiction vol. 1: First Contact' (ur. Dave E. Law, Dragon Moon Press, Calgary, 2007), s poglavljima 'Attack of the Monster Plot: Ideas', 'Settings and Plots' te 'I Don’t Know That Bug-Eyed Monster from Adam: Clichés in SF'.

Tradiciju objavljivanja romana u nastavcima nastavila je i na svom blogu Milerama, gdje je 2008. godine besplatno objavila prvi tom fantastičnog romana 'Svećenica Mjeseca', kojeg je kasnije kao knjigu izdala Zagrebačka naklada 2014. godine. Upravo zahvaljujući tom romanu 2015. godine bila je među finalistima književne nagrade tportala.

'Pisanje je obično usamljenički posao, a reakcije, ako uopće stignu, obično dođu s velikim vremenskim odmakom, tako da je u tom pogledu ovo bila dobrodošla promjena, jer sam ipak dobivala reakcije dok je roman još nastajao', izjavila je tada za tportal Milena Benini.