ZAKUHALO U OSIJEKU

Nakon bure zbog fotografije 'Pičkin dim' autorica u šoku: Ne mogu vjerovati da živim tu gdje živim. Nazadujemo!

06.03.2018 u 11:08

Bionic
Reading

Još uvijek sam u šoku i ne mogu vjerovati da živim tu gdje živim, rekla je za tportal Ana Petrović, autorica fotografije 'Pičkin dim', zbog koje su u Osijeku tražili smjenu ravnateljice tamošnjeg Muzeja likovnih umjetnosti (MLU) Jasminke Mesarić

Ana Petrović (1985.) je multimedijska umjetnica porijeklom iz Bjelovara, koja je na osječkoj Umjetničkoj akademiji diplomirala 2011. te na njoj trenutno radi kao asistentica.

Rad 'Pičkin dim', koji je posljednjih dana digao veliku buru u Hrvatskoj, napravila je još kao studentica 2010.

'Bilo mi je zanimljivo pozabaviti se tim izrazom, koji je toliko općepoznat, ali se u široj javnosti ne koristi jer je nepristojan. Osobito mi je, dakako, bio zanimljiv iz pozicije žene, u tom trenutku mlade studentice u Osijeku, izvan umjetničkog centra', kaže Petrović i dodaje da je umjetnost tu da postavlja neugodna pitanja i da provocira.

'Nekad provocira na manje, a nekad na više doslovan način, ali oduvijek ima tu ulogu, od impresionista koji su svojim djelima na početku pokreta skandalizirali javnost do današnje cenzure umjetničkih djela na Facebooku', objašnjava Petrović.

'Pičkin dim', smatra, ne bi izazvao ni blizu snažnu reakciju da je postavljen na neku izložbu u doba kad je nastao, 2010.

'Danas vlada neka sasvim druga klima i taj je rad zapravo više izgovor', zaključuje Ana Petrović.

Fotografija je bila dijelom izložbe koja je trebala prezentirati deset godina fotografije na osječkoj Umjetničkoj akademiji. Uz Petrović je sudjelovalo 27 studenata, a kustos je bio profesor Vladimir Frelih, koji je tom prilikom surađivao s povjesničarkama umjetnosti Ana-Marijom Koljanin i Leilom Topić, višom kustosicom zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti.

U javnosti se za slučaj pročulo prije nekoliko dana, kad je izašla vijest o sjednici Vijeća Muzeja likovne umjetnosti u Osijeku, održanoj 13. veljače, na kojoj su članovi, predsjednik Matej Balaž, Mile Kaselj, Borivoje Eklemović, Gordana Lesinger i Valentina Radoš, od aktualne ravnateljice MLU-a Jasminke Mesarić tražili da se očituje oko razloga zbog kojih se traži njeno razrješenje. Među razlozima naveden je i 'Pičkin dim', a problem je, sudeći po zapisniku sa sjednice Vijeća, to što je izložba 'postavljena u vrijeme adventa'.

Prema Ani Petrović, prve su se reakcije lokalno javile u prosincu, prije svega u obliku 'otvorenog pisma' osječkog arhitekta Tomislava Prgometa, koji ga je pod naslovom 'Muzej likovne umjetnosti Osijek za advent građanima Osijeka 2017. poklonio 'Pičkin dim'' uputio Ministarstvu kulture, ministrici Nini Obuljen Koržinek i medijima. Tražio je smjenu kako ravnateljice, koju naziva 'drugaricom', tako i kustosa izložbe.

'Kad smo čuli za to na Akademiji, bili smo pomalo u čudu. Nismo znali je li to prije smiješno ili tužno. Kasnija reakcija Muzejskog vijeća pak pokazala je duboko nerazumijevanje umjetnosti uopće i zaista trenutno ne mogu vjerovati da živim tu gdje živim. Svako malo događaju se situacije koje pokazuju da nazadujemo', kaže Ana Petrović.

Dekanica Umjetničke akademije u Osijeku Helena Sablić Tomić za tportal je rekla da želi da se stvari u ovom slučaju nazovu pravim imenom.

'Ako je riječ o političkoj smjeni, onda neka se to otvoreno i kaže. Umjetnost, a osobito ne studentski projekti, ne mogu biti povodom za političke smjene', poručila je Sablić Tomić.

Jedna od suradnica na izložbi, Leila Topić iz zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti, za tportal kaže kako su prosvjedi i zgražanja nad nagim ženskim tijelom 'odraz mržnje i straha patrijarhata pred oslobođenim ženama'.

'Međutim bez oslobođenja žena nema slobodnog društva. Žene počinju govoriti istinu o svojim tijelima - ova cenzura je samo još jedan oblik kontrole. No pasaran!', poručuje Topić.

Jasminka Mesarić je na poziciju stupila u studenome 2016., a za Telegram je prije nekoliko dana jedan od članova Muzejskog vijeća, Mile Kaselj, donedavno direktor đakovačke komunalne tvrtke Univerzal, koja se među ostalim bavi odvozom otpada i brigom o gradskom groblju, rekao kako je u tijeku revizija poslovanja koja će pokazati kako je sporna fotografija tek jedan od razloga zašto bi na čelo Muzeja likovne umjetnosti trebala doći druga osoba.

U međuvremenu, umjetnici su na Facebooku pokrenuli inicijativu kojom autore svih umjetničkih praksi pozivaju da jednim svojim radom na temu prikaza vagine sudjeluju na izložbi koja će se održati 10. ožujka u osječkom Esseker centru.

'Cilj ove izložbe nije sama izložba, već naš umjetnički stav o ovoj malograđanskoj farsi, jer radilo se tu o političkom procesu ili ne, motiv za smjenu ne smije biti taj koji će diktirati granice umjetničke slobode', poručuju pokretači inicijative.