IZLOŽBA CRTEŽA I GRAFIKA

Nakon 50 godina Džamonja ponovno u Splitu

18.11.2009 u 10:27

Bionic
Reading

Nakon punih pedeset godina, u okviru 4. međunarodnog bijenala grafike Splitgraphic, u Splitu je u Staroj gradskoj vijećnici predstavljen dio opusa klasika hrvatske moderne avangarde Dušana Džamonje

Pred biranom likovnom publikom koja se okupila u utorak 17. studenog u Staroj gradskoj vijećnici, otvorena je peta i posljednja izložba ovogodišnjeg izdanja splitskog međunarodnog bijenala grafike. Riječ je o svojevrsnoj kruni Splitgraphica koja donosi 35 grafika i crteža možda najvažnijeg suvremenog kipara druge polovice 20. stoljeća u Hrvatskoj, Dušana Džamonje

Mada je njegov likovni talent u potpunosti bio realiziran u skulpturi, Džamonjini crteži u sebi nose samu esenciju i bit njegovog umjetničkog izričaja. U malim minijaturama i skicama na papiru jasno se osjeća monumentalnost njegovog rada, pretočenog u mnogobrojne javne spomenike avangardnog senzibiliteta.

Njegova konstantna želja za eksperimentom uočljiva je i u najklasičnijoj likovnoj formi, crtežima i skicama koje su redovito prethodile razradi likovne zamisli. 

 

Izložbom, koja će potrajati do 15. prosinca, na najbolji način je zaključeno vrlo kvalitetno četvrto izdanje Splitgraphica. Prilikom otvorenja je Pavo Majić, pokretač manifestacije, zahvalio sinu velikog kipara Fedoru Džamonji na pomoći u postavljanju izložbe koja je označila posthumni povratak kipara u grad njegove supruge. 

 

Zanimljivo je istaknuti da je otvorenju nazočila likovna publika istančanog ukusa, bez uobičajenih protokolarnih gostiju po političkoj, stranačkoj ili kakvoj drugoj dužnosti.

Može se zaključiti da je Dušan Džamonja, sada već klasik i autor značajnih javnih spomenika u slavu antifašizma, još uvijek avangardan i teško probavljiv za konzervativni dio splitske kulturne i društvene scene, ali i magnet za istinske ljubitelje umjetnosti.