SAJAM KNJIGA U FRANKFURTU

Najveće zvijezde Rushdie i Schwarzenegger

10.10.2012 u 14:21

Bionic
Reading

Sajam knjiga u Frankfurtu, vjerojatno najvažniji događaj te vrste u svijetu, danas je otvoren i trajat će do 14. listopada. Važnu književnu nagradu Deutscher Buchpreis dobila je spisateljica Ursula Krechel, a mediji javljaju kako sajam pokazuje da 'književnosti ide dobro, a izdavaštvu baš i ne'

Kao i uvijek, frankfurtski Sajam knjiga započeo je večer prije, dodjelom nagrade Deutscher Buchpreis koju je ove godine dobila spisateljica Ursula Krechel. Žiri je nagradio njezin roman 'Landgericht' (otprilike 'Zemaljski sud'), koju su njemački kritičari već opisali kao 'najupečatljiviju knjige ove godine'. 'Landgericht' pripovijeda o njemačkom Židovu i pravniku Richardu Kornitzeru, koji je Drugi svjetski rat preživio u egzilu na Kubi. Nakon sloma Hitlerove nacističke diktature Kornitzer se vraća na jug Njemačke, u francusku okupacijsku zonu te uskoro shvaća da mu je nemoguće nastaviti svoj profesionalni i privatni život kao prije Drugog svjetskog rata.

Krechel je pak na dodjeli održala i odličan govor, koji hvale svi njemački mediji, u kojem je istaknula kako još nisu dovoljno afirmirane sve žrtve nacističkog režima, posebice dezerteri iz Hitlerove vojske, homoseksualci i Romi, koji svi čekaju na odgovarajuće priznanje. Spisateljica je tristotinjak prisutnih na svečanoj dodjeli Deutscher Buchpreis – koja prvenstveno nagrađuje romane koji se bave njemačkom povijesti nakon Drugog svjetskog rata - upozorila da se 'Europa danas zatvara iza šengenskih granica' te napomenula da više pažnje treba posvetiti tragičnim sudbinama azilanata. Ursula Krechel je svojim govorom, piše Der Spiegel, dodjeli nagrade dala 'hvalevrijednu političko-pragmatičnu dimenziju'.

Frankfurtski Sajam knjiga ove godine pak očekuje najmanje tristo tisuća posjetitelja, a prema pisanju Neue Zürcher Zeitunga, 'mnogo toga ostaje isto, ali s novim akcentima'. Jedan od njih je i pozornost za dječju i književnost za mlade, čemu je posvećen veliki forum pod nazivom 'Hot Spot Kids & Reading'. Razlog tome je i to što su mladi čitatelji odlični, ponekad i fanatični kupci knjiga i književnih serijala koji ih oduševe, ali i spremni na prihvaćanje novih tehnologija prema kojima se izdavaštvo kreće.

Tijekom Sajma bit će održano oko tri tisuće književnih događaja, od javnih intervjua i čitanja do političkih diskusija, među kojima će biti i ona o ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Očekuje se i mnogo poznatih pisaca, primjerice Salman Rushdie, a pitanje je i koji će izdavač slaviti kada se ispostavi da je njegov autor ili autorica nagrađen Nobelovom nagradom za književnost. Ipak, mnogi predviđaju da bi najveća zvijezda Sajma knjiga u Frankfurtu mogao biti Arnold Schwarzenegger, koji će predstaviti svoju autobiografiju naslovljenu 'Total Recall'.