CRTEŽI, PLAKATI, RAZGLEDNICE...

Najveća izložba grafika otvara se u utorak

02.12.2009 u 13:49

Bionic
Reading

Najveća i najstarija zbirka crteža i grafika u Hrvatskoj bit će predstavljena svečanim otvorenjem izložbe 'Od Klovića i Rembrandta do Warhola i Picelja' u utorak, 8. prosinca, u Muzeju za umjetnost i obrt

Povodom obilježavanja 90. obljetnice Grafičke zbirke, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u suradnji s Muzejom za umjetnost i obrt pruža javnosti uvid u zbirku s najvećim fundusom koja će prvi put biti samostalno i cjelovito izložena. Riječ je o jednom od najznačajnijih kulturnih događaja 2009, jer se radi o reprezentativnim umjetničkim djelima, nastalim u razdoblju od 16. stoljeća do danas, čiji su autori ugledni hrvatski i svjetski slikari i grafičari.

Oko 690 crteža, grafika, akvarela, plakata, razglednica i ex librisa potvrđuju da je to najveća izložba grafike u Hrvatskoj ikad održana, naglasio je ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović na konferenciji za novinare. Posebno je istaknuo važnost izlaganja tri rada Julija Klovića na istom mjestu, kojeg je nazvao najvećim hrvatskim umjetnikom svih vremena.

Izložba Od Klovića i Rembrandta do Warhola i Picelja svečano će otvoriti svoja vrata u utorak, 8. prosinca, u 19 sati, a ostaje otvorena do 31. siječnja 2010. godine.

Projekt je osim Gašparovića predstavio ravnatelj NSK, prof. dr. sc. Tihomil Maštrović kazavši: 'Izložbom je obuhvaćeno nešto više od šest stotina djela, što je tek djelić, ali dakako reprezentativni, bogatog fonda Zbirke. Posebno ističemo da su u Grafičkoj zbirci pohranjena i osobito vrijedna djela Jurja Julija Klovića te da je za kupnju Klovićevih crteža potrebna sredstva izdvojila Vlada Republike Hrvatske u teškim ratnim prilikama. Time je Zbirka bitno obogaćena crtežima jednog od najvećih hrvatskih likovnih umjetnika i svjetski poznatog majstora crteža - toga, kako ga rado nazivaju, 'Michelangela minijature'!'

Mr. sc. Mikica Maštrović, voditeljica Grafičke zbirke NSK, prepoznala je vrijednost zbirke ponajviše u njezinoj raznolikosti te predstavila građu koja će biti postavljena, dok je akademski slikar Ante Rašić, autor vizualnog identiteta i postava izložbe, govorio o vizualnim rješenjima. Konferenciji je prisustvovao i izaslanik pokrovitelja izložbe Ministarstva kulture Republike Hrvatske, pomoćnik ministra kulture Srećko Šestan.

Autori izložbe dr. sc. Milan Pelc, prof. dr. sc. Zvonko Maković, prof. dr. sc. Jasna Galjer, akademik Josip Bratulić i akademik Tonko Maroević odabrali su niz hrvatskih i svjetskih slikara i grafičara za predstavljanje u MUO-u.

Među hrvatskim se autorima izdvajaju crteži Jurja Julija Klovića, grafike Andrije Medulića i Martina Rote Kolunića, crteži i grafike Miroslava Kraljevića, Josipa Račića, Ljube Babića, Tomislava Krizmana, Krste Hegedušića, Vlahe Bukovca, Slave Raškaj, Ivana Lackovića Croate, Josipa Generalića, Andrije Maurovića, Miroslava Šuteja, Ede Murtića, Ivana Picelja i mnogih drugih.

Od svjetskih će umjetnika posjetitelji moći pogledati posebno vrijedna djela Rembrandta, Harmensza van Rijana, Johanna Bernharda Fischera von Erlacha, Honorea Daumierea, Oskara Kokoschke, Georgea Grosza, Andyja Warhola i drugih.

Pogled u Grafičku zbirku NSK