GRAMZLJIVI DAMIEN HIRST

Najskuplji umjetnik prijeti srednjoškolcu

08.12.2008 u 15:35

Bionic
Reading

Damien Hirst prijeti tužbom srednjoškolcu koji je u svojim radovima kao motiv koristio njegovu dijamantnu lubanju ako mu ne preda 200 funti stečenih online prodajom

Šesnaestogodišnjak poznat po nadimkom Cartrain u slobodno vrijeme bavi se izradom plakata, crteža i fotografija koje putem internetske stranice 100artworks.com prodaje po cijeni od 65 funti. Inspiraciju najčešće pronalazi u likovima i motivima koji su obilježili moderno doba, poput legendarnog crtanog lika Mickeyja Mousea ili glumca Clinta Eastwooda.

Ipak, nevolje su nastupile kada je nadahnuti srednjoškolac odlučio fotografirati Hirstovu dijamantnu lubanju nazvanu 'For the Love of God', te je uklopiti u neke od svojih plakata. Slavnu lubanju je u jednome svojem djelu smjestio u gomilu mrkve u kolica za kupovinu, dok je u nekim djelima svjetlucava lubanja prekrivala lica likova plakata.

Ubrzo nakon što su radovi stigli u online galeriju, mladić je primio upozorenje engleskog Društva za zaštitu autorskih prava dizajnera i umjetnika u kojemu se od njega tražilo ne samo da ukloni sliku, već i pošalje originale, a svu zaradu preda Damienu Hirstu.

Srednjoškolac je pod prijetnjom zakona bio primoran učiniti sve što se od njega tražilo, a iz Društva su potvrdili da je zahtjev uložio sam Hirst, prenosi britanski Independent.
Iako je na nedavnoj aukciji prodao svoja djela za rekordnih 120 milijuna funti, Hirstu se neprimjerenim činilo srednjoškolcu prepustiti 200 zarađenih funti. Hirst, poznat po izjavi da bi 'svi umjetnici trebali biti gramzljivi', potvrdio je da se vlastite životne mudrosti pridržava bez iznimke.