OBARANJE REKORDA

Najskuplje slike prodane 2013.

19.12.2013 u 10:39

Bionic
Reading

Godina 2013. bila je godina rušenja rekorda u prodaji umjetnina. Cijene slika, skulptura, crteža, vrtoglavo su se penjale do milijunskih iznosa. Neki kritičari nisu mogli ne primijetiti poražavajući trend kojim je obojena prodaja najskupljih slika. Naime, listu 2013. zauzimaju uglavnom preminuli bijelci

1. Claude Monet, 'L'lle aux Orties', 8,1 milijun dolara

Slika slavnog francuskog impresionista nastala je 1897., a prodana je na aukciji kuće Christie's u New Yorku.

2. Edward Hopper, 'Blackwell's Island', 19,2 milijuna dolara

Pejzaž otoka američkog slikara prodan je također u New Yorku prošloga svibnja.

3. Vasilij Kandinski, 'Studie zu Improvisation 3', 21,2 milijuna dolara

Ruski slikar, vođa ekspresionističke skupine iz Münchena, napravio je 1909. ranu manifestaciju svog serijala nazvanog 'Improvizacije'. Slika je prodana u lipnju u Londonu.

4. Willem de Kooning, 'Untitled VIII', 32,1 milijuna dolara

Slika nizozemskog apstraktnog ekspresionista iz 1977. postala je umjetnina s najvišom početnom ponudom na aukciji u New Yorku prošloga rujna.



5. Gerhard Richter, 'Katedralni trg, Milano', 37 milijuna dolara

Prodano na aukciji kuće Sotheby's u Londonu, ovo je djelo postalo najskuplja slika njemačkog slikara i likovnog umjetnika, poznatog po tome što se u njega mogu pronaći i figurativne fotorealistične i apstraktne slike.

6. Edward Hopper, 'East Wind Over Weehawken', 40,5 milijuna dolara

Slika iz 1934. prikazuje ulični krajolik New Jerseyja. Iako se predviđalo da će doseći cijenu od 28 milijuna dolara, iznenadila je sve gotovo duplim postignutim iznosom. Ona je zasad najskuplja Hopperova slika prodana na aukciji.

7. Amedeo Modigliani, 'Jeanne Hebuterne', 42,1 milijun dolara

Slika talijanskog umjetnika prodana u Londonu u veljači, iza sebe nosi tragičnu priču. Ona je portret njegove supruge, žene koja je počinila samoubojstvo dok je bila trudna, samo dan nakon što je Modigliani preminuo u 35. godini od posljedica tuberkuloze.

8. Pablo Picasso, Žena koja sjedi pokraj prozora, 44,9 milijuna dolara

Početni iznos slavnog portreta Picassove 'zlatne muze' Marie-Therese Walter, naslikanog 1932., bio je visok, ali nitko nije očekivao da će doseći takvu vrtoglavu cifru.



9. Norman Rockwell, 'Saying Grace', 46 milijuna

Na slici 'Saying Grace' prikazan je krcati restoran u kojem se ističu baka i unuk povezani u molitvi za stolom koji dijele i s dvojicom mladića. Prije aukcije procijenjeno je da će slika doseći cijenu od 15 do 20 milijuna dolara. Kupac, koji je na kraju aukcije izdvojio čak 46 milijuna dolara, želi ostati anoniman. Slika je postavila novi rekord za američko umjetničko djelo prodano na aukciji.



10. Mark Rothko, 'Untitled (No. 11)', 46,1 milijun dolara

Uz Jacksona Pollocka i Willema de Kooninga, jedan od najpoznatijih poslijeratnih američkih umjetnika prodan je za impresivnu cijenu na aukciji kuće Christie's u New Yorku.



11. Jean-Michel Basquiat, 'Dustheads', 48,4 milijuna dolara

Slika prodana u New Yorku u svibnju postala je najskuplja umjetnina američkog slavnog slikara, grafitera i pjesnika.

12. Roy Lichtenstein, 'Woman with Flowered Hat', 56,1 milijun dolara

'Osakaćena' verzija engleske kraljice vrhunska je slika pop umjetnika koja je, očekivano, dosegla i vrhunsku cijenu na njujorškoj aukciji kuće Christie's.

13. Andy Warhol, Coca-Cola [3]', 57,2 milijuna dolara

Možda izgleda kao simplificirana retro reklama za Coca Colu, ali istovremeno je i kultno djelo vodećeg čovjeka pop arta, američkog slikara, dizajnera i filmaša.



14. Jackson Pollock, 'Number 19', 58,3 milijuna dolara

Iako je slika ostvarila 'pristojnu' cijenu na svibanjskoj aukciji, ne može ni izdaleka mjeriti s njegovom slikom 'No. 5, 1948' koja je na prodaji 2006. zamijenila privatne vlasnike za 140 milijuna dolara.



15. Jeff Koons, 'Balloon Dog (Orange)', 58,4 milijuna dolara

Aukcija ne bi bila uspješna bez barem jednog primjerka Koonsovih sjajnih životinja-balona.



16. Andy Warhol's 'Silver Car Crash (Double Disaster)', 105 milijuna dolara

Metalni diptih dimenzija 2,43 puta četiri metra nastao je 1963., a izložen je samo jedanput u posljednjih 26 godina. Lijevu stranu čini serigrafija sastavljena od 15 fotografija iste automobilske nesreće. Monumentalno Warholovo djelo postiglo je novi rekord kada je riječ o djelima američkih umjetnika, osobito pop arta, izvijestio je Sotheby's dodajući kako je početna cijena bila 60 milijuna dolara.

17. Francis Bacon, 'Tri studije Luciana Freuda', 142 milijuna dolara

Slika iz 1969., triptih 'Tri studije Luciana Freuda' prodana je u roku od šest minuta od početka aukcije u New Yorku, a nepoznati kupac platio ju je nešto više od 142 milijuna dolara. Baconov triptih prikazuje slikarova prijatelja umjetnika. Slike su ponuđene u sklopu postratne suvremene umjetnosti u aukcijskoj kući Christie's, a cijenom su premašile i slavni 'Vrisak' Edvarda Muncha, prodan za 120 milijuna dolara.



18. Pablo Picasso, 'San', 155 milijuna dolara

Američki kolekcionar Steven A. Cohen kupio je slavnu sliku Pabla Picassa po rekordnoj cijeni od 155 milijuna dolara. Čelnik američke korporacije SAC Capital Advisors i slavni mecena umjetnosti, otkupio je sliku od vlasnika kockarnice u Las Vegasu Stevea Wynna. Postignuta cijena najveći je iznos novca koji je jedan američki kolekcionar ikada platio za umjetničko djelo. Prikaz Picassove mlade ljubavnice Marie-Thérèse Walter, Cohen je trebao otkupiti za 139 milijuna dolara, no Wynn je slučajno svojim laktom uništio sliku i odlučio je restaurirati. Cohen je zadržao visoko zanimanje za platno te ga na kraju i otkupio iako je cijena narasla.