GIACOMETTI U ZAGREBU

Najskuplja skulptura na svijetu izložena u Umjetničkom paviljonu

20.09.2016 u 09:16

Bionic
Reading

Izložbe skulptura, crteža i litografija Alberta Giacomettija 'Portreti sadašnjosti' bit će otvorena u utorak u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, a obuhvatit će 34 djela posuđena iz francuske Fundacije Maeght među kojima je i slavna skulptura 'Čovjek koji hoda', najavila je na konferenciji za novinare ravnateljica Umjetničkoga paviljona i autorica izložbe Jasminka Poklečki Stošić

Ove godine u okviru ciklusa 'Najveći kipari 20. stoljeća', koji je započet 2014. velikom izložbom Joana Miróa, nakon čega je u 2015. uslijedila izložba radova francuskoga kipara Augustea Rodina, predstavljamo izložbu slavnoga Alberta Giacomettija, rekla je Poklečki Stošić i dodala kako izložba obuhvaća 34 umjetnikova rada - skulpture, crteže i litografije posuđene iz francuske Fundacije Maeght.

Među izlošcima, naglasila je, nalazi se najslavnije Giacomettijevo djelo, skulptura 'Čovjek kojih hoda', amblematsko remek-djelo koje do danas drži prvo mjesto na ljestvici najskupljih skulptura.

Skulptura 'Čovjek koji hoda', smatra autorica izložbe, predstavlja stradanja koja je čovjek proživio u Drugom svjetskom ratu. Ocijenila je kako je Giacometti aktualan i danas jednako kao i poslije Drugoga svjetskog rata, a djelo mu je u dijaloga s današnjim suvremenom.

Osim 'Čovjeka koji hoda', posjetitelji će na izložbi moći vidjeti i 'Žene iz Venecije', ciklus od devet monumentalnih skulptura kojima se umjetnik 1956. proslavio na Bijenalu suvremene umjetnosti u Veneciji, napomenula je dodavši kako će biti izloženi i crteži iz kojih se iščitava umjetnikova virtuoznost izražavanja u mediju crteža te litografije čiju je izvedbu doveo do savršenstva.

Alberto Giacometti poznat je kao kipar, premda je bio talentiran slikar i crtač, koji je životni vijek proveo u Francuskoj. Njegov karakterističan stil do kojega dolazi neprekidnom redukcijom figura, a koji naposljetku uključuje vrlo visoke i mršave figure, obilježava hrapava, gotovo hrđava površina skulptura te njihova izdužena torza, glave, ruke i noge. Giacomettijevi tzv. tanki ljudi postaju ikonama dvadesetog stoljeća, a upravo globalno prepoznatljive skulpture iz navedenoga razdoblja umjetnikova stvaralaštva bit će predstavljene na izložbi u Umjetničkom paviljonu.

Likovni kritičari Giacomettijev umjetnički izričaj povezivali su sa Sartreovom egzistencijalističkom filozofijom. Izložba će biti otvorena do 8. siječnja 2017. godine.

Alberto Giacometti - izložba