KINO EUROPA

Najsimpatičnije zagrebačko kino ima razloga za slavlje, a časte sjajnim fotografijama

13.03.2018 u 13:54

  • +2

Staro kino Kina Europa

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Kino Europa

Bionic
Reading

'Naša lijepa mala dvorana Müller slavi peti rođendan!', pohvalili su se iz zagrebačkog Kina Europa prilikom obilježavanja malog jubileja 14. ožujka, a da za hvalu imaju razloga svjedoče i lijepe brojke: od uređenja, na platnu male dvorane prikazano je više od 300 značajnih i kvalitetnih domaćih i svjetskih nezavisnih filmova, a izbrojali su gotovo 60 000 posjetitelja. Povodom rođendana ustupili su nam pregršt fotografija kako dvorane, tako i cijelog Kina Europa danas, ali i u prošlosti

Dvorana Müller dobila je ime u čast zagrebačkim kulturnim mecenama obitelji Müller, a posebno njezinu članu Adolfu Mülleru koji je 1924. godine naručio nacrt za izgradnju kina Europa. Retro štih i ugodni ambijent zaštitni je znak dvorane koja je nedavno obnovljena najsuvremenijom opremom kako bi i dalje publici mogla pružati poseban kino doživljaj, priopćili su iz Kina Europa uz napomenu da ovu malenu dvoranu brojni i vjerni posjetitelji doživljavaju kao vlastiti dnevni boravak u kojem ušuškani u 40-ak udobnih vintage fotelja mogu uživati u gledanju filmova u visokoj rezoluciji.

  • +8
Velika dvorana Kina Europa Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Kino Europa

Proteklih pet godina proletjelo je uz niz filmskih projekcija, izložbi, promocija knjiga, predavanja, filmskih i inih festivala, definitivno potvrđujući da je ovaj višenamjenski prostor u centru grada zaživio punom parom i postao centar raznolikih kulturnih manifestacija i aktualnih društvenih događanja.

  • +5
Dvorana Mueller Kina Europa Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Kino Europa

Dvoranu Müller posjetili su slavni književnici, filmaši i umjetnici, od Miljenka Jergovića, Philippea Claudela i Rade Šerbedžije do Abela Ferrare i Bele Tarra.  Renomirani svjetski ljudi od pera pohodili su je u sklopu Festivala svjetske književnosti i tribina Razotkrivanje u organizaciji izdavačke kuće Fraktura, u njoj su se družili pjesnici u sklopu redovnog programa Poezija to Go, a održan je i niz panela, predavanja i tribina (Centar za mirovne studije, Centar za ženske studije, Zelena akcija) koji su se bavili aktualnim i društveno angažiranim temama od jezika i nacionalizma, rodne perspektive migracija, preko zviždača i stanja ljudskih prava u 21. stoljeću do ekoloških problema.

  • +16
Terasa Kina Europa Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Kino Europa

Dvorana je postala omiljeno poprište vodećih domaćih festivala, poput Zagreb Film Festivala, Animafesta, JFF – Festivala tolerancije, Subversive Festivala, Human Rights Film Festivala, Filmskih mutacija, Dana hrvatskog filma, One Take Film Festivala i mnogih drugih. Podsjetimo da je i tportal u Dvorani u nekoliko navrata dodijelio svoju književnu nagradu za najbolji hrvatski roman.

U suradnji s neprofitnim organizacijama i vijećima nacionalnih manjina održani su razni programi posvećeni rubnim i marginaliziranim kinematografijama.