DESET PREDSTAVA

'Najboljom juhom' započeli 'Marulićevi dani'

22.04.2009 u 09:32

Bionic
Reading

Festival hrvatske drame i autorskog kazališta 19. Marulićevi dani, koji će trajati do 28. travnja svečano je otvoren u utorak u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu.

Na ovogodišnjim Marulićevim danima, prema odluci izbornice festivala Nenni Delmestre, bit će prikazano deset predstava u konkurenciji za festivalske nagrade, od kojih je osam u produkciji hrvatskih kazališta te po jedna iz BiH i Mađarske.
Festival je otvorio ravnatelj Uprave za izvedbene umjetnosti i audovizualne djelatnosti pri Ministarstvu kulture Srećko Šestan u svojstvu izaslanika ministra kulture Bože Biškupića. On je rekao kako u Hrvatskoj teatri sve više pažnje posvećuju domaćim dramskim piscima, te da hrvatska kazališta imaju dobru perspektivu.

Nakon otvaranja festivala uručene su nagrade Ministarstva kulture za najbolji neobjavljeni dramski tekst 'Marin Držić' za 2008. godinu. Prva nagrada pripala je osječkom prozaiku i dramatičaru Davoru Špišiću za dramu 'Alabama'. U obrazloženu nagrade navodi se da su junaci snažne i dojmljive Špišićeve drame članovi tipične obitelji njegovog rodnog grada, razorene i izložene surovostima poraća i vulgarnog kapitalizma.

Drugu nagradu su podijelili Damir Petričević za tekst 'Prolaznici' koji je, kako je obrazloženo, jedinstveni spomenik i hommage Osijeku, te Slobodan Šnajder za duhovitu i dovitljjivu komediju 'Kako je Dunda spasila domovinu'.
Ravnopravno su dodijeljene tri treće nagrade: Miri Gavranu za monodramu 'Najluđa predstava na svijetu' u kojoj se autor bavi suvremenim hrvatskim kazalištem i njegovim problemima; Nenadu Staziću za komediju 'Otac tuđe djece' u kojoj je tematizirana urbana hrvatska sredina te Yvesu-Aleksandreu Tripkoviću za djelo 'Krizantema' koje 'našem teatru i dramskoj književnosti donosi izuzetno poželjno osvježenje'.

Uime nagrađenih zahvalio je Špišić rekavši kako vjeruje da će se djela domaćih dramskih pisaca sve više nalaziti na repertoaru kazališnih kuća
Ministarstvo kulture je ranije objavilo da je ove godine prva nagrada 'Marin Držić' 40, druga 30, a treća 20 tisuća kuna.
Po dodjeljivanju nagrada 'Marin Držić' izvedena je i prva predstava ovogodišnjih Marulićevih dana – 'Najbolja juha, najbolja juha' koju je u režiji Renea Medvešeka odigralo Zagrebačko kazalište mladih.

Na ovogodišnjim Marulićevim danima još su na programu: 'Ilijada 2001' zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta 'Gavella'; 'Skup' splitskog HNK; 'Judith French' zagrebački 'Ars Septinea' i Teatra TNT na Trešnjevci; 'Riva i druxi' Istarskog narodnog kazališta iz Pule i riječkog HNK Ivana pl. Zajca; 'Kauboji' Teatra Exit iz Zagreba; 'Djeca sa CNN-a' Glumačke družine 'Histrion' iz Zagreba; 'Turbo folk' HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke; 'Žaba' 'Kamernog teatra 55' iz Sarajeva i 'Dundo Maroje' 'Csokonai Theatra' iz Debrecena (Mađarska).

O nagradama ovogodišnji Marulićevih dana odlučivat će ocjenjivački žiri u sastavu: Georgij Paro- redatelj, Vera Zima-glumica, Ante Čedo Martinić-glumac, Pavo Marinković-dramski pisac i Kažimir Hraste-akademski kipar.
Festival Marulićevi dani, kako je najavljeno, imat će i popratne programe, okrugle stolove, izložbe i javno čitanje dramskih tekstova. U sklopu festivala splitski glumac Ratko Glavina obilježit će 45. obljetnicu kazališnog rada.