HISTORY FILM FESTIVAL

Najboljim povijesnim dokumentarcem proglašen poljski film 'Dodir anđela'

10.09.2017 u 15:02

Bionic
Reading

Velika nagrada 1. Međunarodnog festivala povijesnoga dokumentarnog filma - History Film Festivala 9. rujna je u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku dodijeljena poljskom filmu o gluhom slikaru Henryku Schoenkeru, koji se vraća u rodni Auschwitz 'Touch of an Angel' ('Dodir anđela') Mareka Tomasza Pawłowskog

Po ocjeni stručnog žirija, najbolji režiser je Marek T. Pawlovski, a najbolji scenarist Klaus Stanjek, za scenarij filma 'Sounds from the Fog' ('Zvukovi iz magle').

Nagradu za najbolju fotografiju dobio je snimatelj Jacek Januszyk za 'Touch of an Angel', a nagradu za najbolju montažu Rob Ruzic za 'League of Exotique Dancers' ('Ligu egzotičnih plesača').

Za najbolju glazbu nagrada je pripala Francku Marchalu za rad u filmu 'D-Day: Normandy 1944.' ('D-Dan: Normandija 1944.'),  a nagradu za najbolju produkciju dobili su Catherine Bainbridge, Christina Fon, Linda Ludwick i Lisa M. Roth za film 'Rumble: The Indians Who Rocked the World' ('Tutnjava: Indijanci koji su ljuljali svijet').

Najbolji televizijski film je 'Oklahoma City', a najbolji nezavisni film 'Rumble: The Indians Who Rocked the World'.

Nagradu publike dobio je 'The forgoten massacre' ('Zaboravljeni masakr') Mehdija Bekkara.

Na 1. Međunarodnom festivalu povijesnoga dokumentarnog filma - History Film Festivalu u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku od 6. od 9. rujna prikazano je 28 filmova, od kojih četiri svjetske i dvije europske premijere.  

U festivalskom žiriju bili su njemački povjesničar Reinhard Heydenreuter, filmologinja iz Pariza Helena Fantl, filmski kritičar iz Niša Dejan Dabić, autor dokumentarnih filmova i televizijski urednik iz Zagreba Domagoj Božidar Burić i filmolog iz Rijeke Boris Ružić.