'MARTINOVE STRUNE'

Najbolje djelo objavljeno izvan Hrvatske

17.11.2008 u 15:00

Bionic
Reading

Novi roman Sanje Lovrenčić 'Martinove strune' ('Martins Saiten'), izdan u nakladi izdavačke kuće Leykam, nagrađen je Književnom nagradom Steiermarkische Sparkasse

Svečana dodjela nagrade održat će se 27. studenog 2008. u Gracu. Počevši od ove, književna nagrada Steiermarkische Sparkasse dodjeljivat će se svake godine jednom hrvatskom autoru ili autorici za tekst objavljen izvan Hrvatske.

Roman 'Martinove strune' ('Martins Saiten') govori o arhitektu Mladenu koji u Hrvatskoj devedesetih ne vidi nikakvu perspektivu, te čim mu se pruži mogućnost, odlazi u tuđinu.

<b>Sanja Lovrenčić</b>, književnica i prevoditeljica, dosad je objavila knjige pjesama 'Insula dulcamara', 'Skrletne tkanine', 'Upute šetaču u vrtu sa zborovima', 'U slobodnoj četvrti' i 'Rijeka sigurno voli poplavu', za koju je dobila nagradu <b>Kiklop</b> 2007. Pjesme su joj objavljivane u domaćoj i stranoj periodici te su prevođene na njemački, engleski, poljski, ruski i slovenski. Autorica je nekoliko proznih knjiga: zbirki kratkih priča 'Wien Fantastic' i 'Portret kuće',
romana 'Kolhida', 'Savršen otok' i 'Klizalište' te 'Dvostrukog dnevnika žene sa zmajem', u kojemu se isprepliću dnevnički zapisi i ulomci dramskog teksta. Napisala je i biografiju hrvatske književnice Ivane Brlić Mažuranić 'U potrazi za Ivanom', za koju je dobila nagradu Gjalski 2007. godine. Autorica je i brojnih knjiga za djecu.