OD 11. DO 14. SVIBNJA

Najavljeno novo izdanje festivala povijesti Kliofest: Evo što očekuje posjetitelje

04.05.2021 u 14:27

Bionic
Reading

Osmi Festival povijesti Kliofest 2021. održat će se od 11. do 14. svibnja dijelom virtualno a dijelom u živo u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a donosi bogat program tribina, izložbi, predstavljanja knjiga, te jednu filmsku projekciju

Na festivalu će biti nekoliko okruglih stolova, tribina i konferencija, i to u povodu 150. obljetnice Rakovičke bune, u povodu stote obljetnice Vidovdanskog ustava, u povodu pedesete obljetnice sloma Hrvatskoga proljeća te u povodu tridesete obljetnice raspada SFRJ i nastanka Republike Hrvatske.

Tema jednoga susreta bit će historijski revizionizam i revidiranje povijesnih spoznaja (u sklopu međunarodnoga projekta Histoire pour la Liberté), a razgovarat će se i o stanju i načinu financiranja humanističkih znanosti, napose povijesti.

Bit će predstavljeno niz novih knjiga povijesne tematike hrvatskih i inozemnih nakladnika, o hrvatskoj, regionalnoj i europskoj povijesti, kao i nekoliko znanstvenih projekata koje financira Hrvatska zaklada za znanost.

Dio programa ovogodišnjeg Kliofesta je i izložba "Bulwark of Europe – Digitizing the Habsburg-Ottoman Frontier", koja će biti i u virtualnom obliku i postavljena u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Izložba je dio projekta koji rade studenti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod vodstvom prof. Nataše Štefanec.

Virtualno će se predstaviti i nekoliko izložbi hrvatskih muzeja.

Premijerno će biti prikazan film Mateusza Sokulskoga "Beograd – solidarni sa Solidarnošću" te organiziran razgovor s autorom i producentom filma.

Kako ističu organizatori, način izvedbe festivala ovisit će o epidemiološkoj situaciji neposredno uoči i u vrijeme predviđenoga održavanja. Dio programa festivala odvijat će se uživo u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, prema uvjetima održavanja kulturnih i sličnih događaja, i istovremeno će biti prenošen preko interneta.

Dio programa bit će snimljen unaprijed te premijerno prikazan na internetu, na YouTube kanalu Kliofesta, a dio programa odvijat će se online u realnom vremenu. 

Tijekom trajanja programa festivala nakladnici povijesnih knjiga dat će popuste za prodaju svojih izdanja preko interneta.

Cjelovit program festivala i sudionika dostupan je na mrežnim stranicama i društvenim mrežama Kliofesta, a organizatori upozoravaju da je podložan promjenama.