važan dramski tekst

Najavljene su nove izvedbe predstave 'Eduard Drugi' u režiji Senke Bulić

11.01.2022 u 10:34

Bionic
Reading

Riječ je o adaptaciji drame Christophera Marlowea koji pripada prvoj generaciji profesionalnih dramskih pisaca u Engleskoj, a predstava Kazališta Hotel Bulić hrvatska je praizvedba teksta

Kazalište Hotel Bulić produciralo je predstavu 'Eduard Drugi', adaptaciju drame Christophera Marlowea koji pripada prvoj generaciji profesionalnih dramskih pisaca u Engleskoj. Radi se o hrvatskoj praizvedbi teksta kojeg je preveo Mate Maras, a izvedbe u režiji Senke Bulić najavljene su za 17.01. i 18.01. u 20 sati u Kulturnom centru Travno, na adresi Božidara Magovca 17.

Christopher Marlowe je bio veliki pjesnik i prevoditelj te najbolji elizabetanski dramatičar prije Shakespearea, na kojega je značajno utjecao. Od najranije mladosti njegovi prijevodi rimskih klasika, tragedije pisane novim stihom (blank verse), te popularne lirske pjesme donijeli su mu ugledno književno ime. Dramski svijet Marlowea je mračno mjesto, poprište tragedija u kojem posljedice ekstremnih ljudskih ponašanja u borbi za vlast, ljubav, obitelj dovode do osobnih propasti i političkog kolapsa. Njegovi protagonisti biraju prelazak granica, njišu se od točaka velike moći i bogatstva, do izopćeništva i bijede svih vrsta, od života na vrhuncu, do strmoglavih i brutalnih smrti. Lako bi rekli da se radi o dramskom uzorku iz ere vladavine Netflixovih serijala.

Kazalište Hotel Bulić ovim projektom nastavlja s praizvedbama i postavljanjem rjeđe izvođenih, a važnih dramskih tekstova.

Predstava Eduard Drugi Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Marko Ercegović

U predstavi 'Eduard Drugi' igraju: Jure Radnić, Ines Tričković, Paško Vukasović, Marko Braić, Dušan Gojić, Marinko Leš, Lovro Ivanković i Eva Zlovolić. Za adaptaciju i dramaturgiju zadužena je Vesna Đikanović, a za scenografiju i glazbu Tomislav Ćurković. Kostimograf na predstavi je Oliver Jularić, svjetlo je oblikovao Tomislav Maglečić, dok je za oblikovanje tona bio zadužen Ivan Biondić.

Karte za predstavu 'Eduard Drugi' dostupne su na ulaznice.hr.