POVRATAK FONTANE

Najavljena rekonstrukcija Bajamontuše na splitskoj Rivi

30.10.2013 u 11:51

Bionic
Reading

Nakon više od dva i pol desetljeća aktivizma i brojnih građanskih inicijativa, na splitskoj Rivi će se uskoro pokrenuti obnova najpoznatije fontane, Bajamontuše, izgrađene 1880. godine kao simbol povratka pitke vode u Split nakon rekonstrukcije Dioklecijanovog akvedukta, koja je srušena 1947. godine

O tome se ponovo pozitivno izjasnio i gradonačelnik Splita Ivo Baldasar. Podsjetimo da je on u predizbornoj kampanji nosiocima inicijative za obnovu fontane, Društvu prijatelja kulturne baštine dao jasnu poruku i obećanje da planira obnoviti fontanu. Baldasar je ustvrdio da obnova Bajamontuše trenutno nije prioritetni projekt, ali nakon konsolidacije gradskog proračuna će se sigurno ići u realizaciju faksimilne obnove. To je zapravo prva formalna politička podrška za projekt i inicijativu staru već više od 25 godina.

O rekonstrukciji monumentalne fontane na zapadnom dijelu Rive u splitskoj kulturnoj, konzervatorskoj, ali i široj javnosti je već bilo proteklih desetljeća mnogo polemika i suprotnih stavova. Konzervatori nisu bili skloni faksimilnoj rekonstrukciji objekta na osnovi sačuvanih fragmenata i foto-dokumentacije.

S druge strane, vodeći splitski povjesničar umjetnosti i stručnjak za taj period dr. Duško Kečkemet smatra da nije pravo pitanje likovne kvalitete fontane, već njeno društveno i simboličko značenje u urbanoj memoriji grada. Autor fontane na inicijativu tadašnjeg gradonačelnika Antonija Bajamontija je bio talijanski kipar Luigi Ceccon.

Danas se u Muzeju grada čuvaju manji fragmenti fontane koja je porušena u sklopu ideološkog obračuna nakon Drugog svjetskog rata. Problematičan je bio 'fascio', simbol fašizma koji je držao u ruci centralni lik na fontani. Splitski konzervator Radoslav Bužančić, kojem arhitektonska obnova fonatne nije upitna, ali jest i obnova skulptura, napominje da je 'fascio' na fontani postavljen pola stoljeća prije Mussolinijevog dolaska na vlast. U tom smislu se može ustvrditi da taj detalj ne bi trebao biti kontroverzan. Slično bi se onda moglo reći i za reljefe svastika u palači iz vremena Dioklecijana, što naravno nikome ne pada na um.

U sklopu aktivnosti grupe građana koji traže povratak, kako oni kažu, 'sudbonosne fontane' na Rivu, sakupljani su potpisi podrške, a bila je organizirana i izložba makete fontane za građanstvo. Mada je u pitanju u suštini retrogradni i konzervativni projekt, važnost fontane u urbanoj memoriji se ne smije zanemariti, a činjenica je i da zapadni dio Rive sadašnjim rješenjem nije urbanistički definiran i adekvatno uklopljen uz obnovljeni parter Rive. U tom smislu i ovo historicističko rješenje je bolje od postojećeg nezadovoljavajućeg stanja. Sada još samo preostaje pričekati konsolidaciju gradskog proračuna jer će se projekt prema najavama financirati iz tog proračuna, ali i iz brojnih najavljenih donacija.