botaničar

Najavljena je promocija nove knjige Mladena Blaževića 'Dnevnik nepušača'

28.06.2022 u 16:14

Bionic
Reading

O novoj Blaževićevoj knjizi 'Dnevnik nepušača', o svemu onome što joj prethodilo kao i o onome što joj slijedi, ali i još o ponekoj temi s autorom će razgovarati pisac Andrija Škare. Mjesto radnje je zagrebački caffe bar Botaničar, a promocija knjige održat će se u četvrtak 30.06. u 20 sati

Prestati pušiti najlakša je stvar na svijetu. To sam učinio već tisuću puta.

Čitatelju će ovaj legendarni citat Marka Twaina neminovno padati na pamet (tisuću puta!) za vrijeme čitanja nove, sjajne knjige Mladena Blaževića "Dnevnik nepušača". U njoj ovaj prokušani i proslavljeni prozni pisac, pjesnik i scenarist piše o tome kako je prestati pušiti i zašto se to ne samo može već i mora uraditi više od jednom, ali cigarete i duhan za motanje ovdje su i okvir koji mu služi da bi progovorio o nekim drugim stvarima: o životnim okolnostima koje se mogu i ne mogu mijenjati, o emotivnim odnosima koji se ne razviju uvijek onako kako bismo to željeli, o skakanju između poslova i prihvaćanju njihove uzaludnosti, o bijegu u prirodu i o… sadnji šljiva.

O novoj knjizi, o svemu onome što joj prethodilo kao i o onome što joj slijedi, ali i još o ponekoj temi s Mladenom Blaževićem razgovarat će pisac Andrija Škare, nepušač (već 3 godine, 8 mjeseci i 27 dana). Mjesto radnje je zagrebački caffe bar Botaničar, a promocija knjige održat će se u četvrtak 30.06. u 20 sati.

Evo i što kaže blurb sa stražnje korice knjige. Autorica blurba (i urednica knjige) je Marina Vujčić.

Svaki pušač koji je pokušao prestati pušiti zna kako vrijeme odjednom postaje jako mjerljivo. Pušač koji se odriče cigareta u svakom momentu točno zna koliko dugo nije zapalio i uvijek će o tome imati spreman odgovor: četrdeset šest sati i petnaest minuta, ili dvije godine, trideset šest dana i trinaest minuta. U svom Dnevniku nepušača Mladen Blažević priču raspoređuje prema tom vremenskom zakonu, po kojem unutrašnji sat broji odricanje – ali u njegovom slučaju to nije samo odricanje od pušenja, nego i od životnih okolnosti koje mu već dulje vrijeme izazivaju nezadovoljstvo. Ne sviđa mu se više biti zastupnik za prodaju osiguranja u osiguravajućoj kući, novinar kojeg šalju na teren da piše o 'senzacijama' kojih nema; ne sviđa mu se sudjelovati u svijetu bez milosti u kojem si plaćen po učinku za stvari koje ne voliš raditi. Odluka o nepušenju izaziva lančanu reakciju drugih odluka koje će impulzivno donijeti kako bi 'resetirao' svoj život pa će se, umjesto do sljedećeg osiguranika ili do sljedećeg novinarskog zadatka, uputiti na zapuštenu djedovinu na Kordun saditi šljive. U svom novom životu koji put će morati resetirati i evidenciju vremena nepušenja, jer kad bi prestati pušiti bilo jednostavno, onda Dnevnik nepušača – sjajna proza o čovjeku koji pokušava pobjeći od svega osim od pripovijedanja – ne bi ni morao biti napisan.

Marina Vujčić