dijalog autora

Najavljena je izložba fotografija Darka Bavoljaka i Bojana Mrđenovića

02.05.2022 u 10:56

Bionic
Reading

Zagrebačka Galerija Spot i Ured za fotografiju u srijedu, 4. svibnja, otvara izložbu fotografija Darka Bavoljaka i Bojana Mrđenovića, koncipiranu u dijaloškoj formi između dvojice autora i dva vremenska konteksta nastanka radova

Dvije fotografske serije, obje naslovljene "Budućnost", snimljene su u razmaku od dvadesetak godina - prvu je 1992. snimio Darko Bavoljak, a drugu Bojan Mrđenović, između 2011. i 2018.

Po riječima Sandre Križić Roban, u domaćoj historiografiji one imaju posebno mjesto, ponajprije zbog toga što je druga serija nerijetko smatrana svojevrsnom parafrazom prve, dok se brojne evidentne i važne razlike u pristupu te vizualnom sadržaju nisu analizirale.

"Ovu izložbu koncipirali smo stoga kao dijalošku formu između dvojice autora i dva vremenska konteksta nastanka radova, između različitih pristupa i umjetničkih pobuda, kako bismo pridonijeli razumijevanju i interpretaciji teme", ustvrdila je u predgovoru izložbe.

Darko Bavoljak (Zagreb, 1961.) završio je studij snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Već tijekom studija objavljuje fotografije u Poletu, Studenskom listu, Svijetu, Startu te u monografijama, katalozima, knjigama i stručnim publikacijama.

Radovi mu se nalaze u privatnim kolekcijama, te u zbirkama MSU i MUO u Zagrebu, MMSU u Rijeci, Galeriji umjetnina u Splitu i Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku. Realizirao je više filmskih ostvarenja, među ostalima Stupid Antonio presents (2006.), Goli otok (2012.), Urbi et orbi (2013.) i MMC (2020.).

Bojan Mrđenović (Virovitica, 1987.), diplomirao je na preddiplomskom studiju povijesti umjetnosti i informacijskih znanosti u Zagrebu. Godine 2012. diplomirao je na preddiplomskom, a 2015. godine na diplomskom studiju filmskog i TV snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Na istom odsjeku danas predaje umjetničke predmete. Bavi se filmom i fotografijom.

Prigodom otvorenja zakazan je razgovor s autorima te vodstvo, a za subotu, 21. svibnja izlet u Pakrac u suradnji s Muzejom grada Pakraca.

Izložba se može pogledati do 26. svibnja, a realizirana je uz potporu Ministarstva kulture, Grada Zagreba i Zaklade Kultura nova.

Zagrebačka Galerija Spot i Ured za fotografiju u srijedu, 4. svibnja, otvara izložbu fotografija Darka Bavoljaka i Bojana Mrđenovića, koncipiranu u dijaloškoj formi između dvojice autora i dva vremenska konteksta nastanka radova.