može se razgledati do 12. prosinca

Najavljena izložba: Splitska umjetnica Tisja Kljaković Braić u Klovićevim dvorima

15.09.2021 u 17:35

Bionic
Reading

Splitska umjetnica Tisja Kljaković Braić, predstavlja se u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori monografskom izložbom 'Spomenik živom čoviku', koja se otvara u četvrtak, 16. rujna

Na likovnoj sceni prisutna proteklih dvadesetak godina Kljaković Braić široj je publici poznatija po svojim duhovitim karikaturama iz svakodnevnog života tipičnog hrvatskog bračnog para, te kao autorica prodavanih knjiga 'U malu je uša đava' i 'Oni'.

Na prvom katu Klovićevih dvora otkriva se s drugačijim izričajem, a među djelima, njih 155 slika, 57 karikatura iz ciklusa 'Oni', 12 skulptura i jedan plakat, su i njezini radovi iz prve faze art brut slikarstva te lirsko, poetično slikarstvo, skulpture i crteže. Autor izložbe Frano Dulibić rekao je na konferenciji za novinare kako je umjetnica dosad bila u fokusu zbog svojih karikatura, no oni kojih očekuju da će na izložbi biti puno slatkastih tema mogli bi se iznenaditi.

'Djela nismo predstavili kronološki nego tematski, svaka prostorija funkcionira sama za sebe i svaka predstavlja ju u različitim licima, mogućnostima i poetikama. Dosta je tu i ozbiljnih egzistencijalnih tema', ustvrdio je.

Dulibić kaže kako ovo nije ni vrijeme štafelajnog slikarstva, ali ni karikature koja je u procesu prijenosa iz analognog u digitalno, no Tisja je pokazala kako se preko društvenih mreža može doprijeti do publike, prenijeti im emociju i svoju poetiku.

Po njegovim riječima, ona se u svom radu nadovezuje na brojne utjecajne likovne uzore koji su, još od Paula Kleea preko Alberta Giacomettija i Jeana Dubuffeta, ostavili značajan trag sve do suvremenih umjetnika, a svoju otvorenost, nesputanost, iskrenost i duhovitost odlučila je izražavati kroz jednostavne linije i oblike, kao i suženu paletu boja.

Sama umjetnica ustvrdila je kako izložba počinje 'šakom u oko', jakim art brut slikarstvo, potom prelazi u lirsko slikarstvo, a otkako je nedavno rodila i bila doma s djetetom obradila je i neke egzistencijalne teme. Objasnila je kako je naslov izložbe 'Spomenik živom čoviku' proizašla iz izjave njezine majke da bi svom zetu trebalo podići spomenik. 'Mislim da trebamo dizati spomenike ljudima dok su živi, oni ne moraju biti u bronci, ali moramo čovjeku reći lijepu riječ', dodala je.

Kustosica izložbe Valentina Bach rekla je kako je puno slika s izložbe napravljeno u ovoj godini i među njima su i one koje još nisu izlagane. Ravnatelj Klovićevih dvora Antonio Picukarić izrazio je nadu da će epidemiološke mjere ostati kakve su sada i da će što više ljudi imati priliku pogledati izložbu Tisje Kljaković Braić za koju postoji veliki interes publike i medija.

Najavio je bogati program do kraja godine, među kojima je i izložba 'Nepoznati Oskar Herman', retrospektiva grafičara Sergija Glumca, a ugostit će i izložbe muzeja koji se zbog posljedica potresa još nisu vratili u svoje prostore, Hrvatski školski muzej i Hrvatski povijesni muzej.

Akademska slikarica Tisja Kljaković (Split, 1979.) diplomirala je slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu, u klasi profesora Gorkog Žuvele. Dosad je izlagala na tridesetak skupnih i 14 samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Njezina knjiga crteža 'Oni' prodana je u 12500 primjeraka i u dvije godine tiskana u još četiri izdanja. Knjiga pripovijedaka 'U malu je uša đava' prodala se u više od osam tisuća primjeraka i među najčitanijima je u Hrvatskoj.

Izložba u Klovićevim dvorima može se razgledati do 12. prosinca.