HRVATSKA DRAMA

Najavljen bogat program ovogodišnjih 29. Marulićevih dana

18.04.2019 u 18:38

Bionic
Reading

Splićane i njihove goste od sljedećeg utorka do kraja travnja očekuje iznimno bogat program 29. festivala hrvatske drame - Marulićevih dana, na kojem će, kako je najavljeno u četvrtak, biti izvedeno 14 predstava

Na konferenciji za novinare izbornica Mira Muhoberac je rekla da je pogledala 108 predstava u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji, Sloveniji, Mađarskoj, Bugarskoj i Norveškoj. Od tih predstava najviše je njih - čak 12 nastalo prema tekstovima najizvođenijega i najprevođenijega hrvatskoga dramskog autora Mire Gavrana.

'Predstave sam birala po visokim estetskim kriterijima, izvrsnoj režiji, dramaturgiji, tekstu, glumi, scenografiji i kostimografiji, a dogodilo se da se sve te predstave bave s obitelji. Sve one govore o skupljanju, raspadu, ljubavi i traženju sreće u obitelji. Upravo je to nit cijelog ovog festivala. Mislim da će publika biti zadovoljna izborom predstava", rekla je Muhoberac.

Najavila je da će se predstave izvoditi u splitskome Hrvatskome narodnom kazalištu (HNK), Gradskom kazalištu lutaka (GKL), na Sceni 55 te u Multimedijalno-kulturnom centru (MKC), a traju od 60 do 120 minuta. istaknula je kako su od 14 predstava 13 praizvedbe "pa se može reći da je hrvatski dramski tekst i adaptacija postala uvozni i izvozni brand".

"Hrvatski se autori jako dobro prepoznaju. Ima ih svugdje, od Argentine, Južne Amerike, Austrije i Njemačke, zahvaljujući tome što su napisali izvrsne tekstove, što su dobili Nagradu 'Marin Držić' ili nagradu za najbolji tekst na Marulićevim danima. Nema kazališnog umjetnika koji nije u svoju biografiju stavio sudjelovanje ili nagrade na Marulićevim danima i očito je kako je to najprestižniji festival hrvatske drame', zaključila je Muhoberac.

'Ovogodišnji službeni program festivala opet će rušiti rekorde', rekao je producent Marulićevih dana Jasen Boko, dodajući da zbog toga nisu željeli pretjerati s popratnim programom.

Bit će dva scenska čitanja. Jedno je tradicionalno čitanje prvonagrađenog teksta na natječaju Marina Držića i drugo scensko čitanje će biti radionica dramskog pisanja, rekao je Boko.

Ono što me kao producenta fascinira je statistika jer ćemo u osam dana gledati 14 predstava u 15 izvedaba, a jedna od njih je izvan konkurencije, rekao je, dodajući da će na Marulićevim danima biti 140 umjetnika.

'Održat ćemo dramsku radionicu u 14 termina, dvije promocije knjiga i dva scenska čitanja te organizirati izlet na Šoltu. Devet je festivalskih nagrada 'Marul' i pet nagrada za najbolji novi tekst 'Marin Držić'', istaknuo je Boko.

Ravnatelj Marulićevih dana i obnašatelj dužnosti ravnatelja splitskoga HNK Goran Golovko vjeruje da će splitska publika vidjeti najbolje iz hrvatske kazališne produkcije prošle godine.

Pozvao je sve na predstave sa željom da posjećuju 'kulturne manifestacije s jednakim žarom kako to čine kad su u pitanju sportske ili vjerske manifestacije'.

Međunarodna natjecateljska smotra uprizorenih hrvatskih dramskih tekstova u izvedbi kazališta iz svijeta i Hrvatske Festival hrvatske drame 'Marulićevi dani' održavat će se od 23. do 30. travnja, a otvorit će ih ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.