8. prosinac

Nagrađivano Karakaševo 'Okretište' na sceni HNK Split, donosimo fotografije s probe predstave

30.11.2022 u 11:10

Bionic
Reading

Nagrađivani roman Damira Karakaša Okretište premijerno će, u režiji Dina Mustafića, izvesti Drama Hrvatskog narodnog kazališta Split 8. prosinca. Autofikcionalni Karakašev roman o traumatičnom događaju iz vlastitog života u dramsku je formu preveo Darko Lukić a glavnu ulogu Damira tumači Mijo Jurišić

Okretište govori o tihoj naknadnoj borbi brutalno napadnutog protagonista, njegovim pokušajima da smogne snage za nastavak života. Za Okretište je Damir Karakaš dobio književnu nagradu Meša Selimović za najbolji roman objavljen 2021. na području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Podsjetimo, o romanu smo pisali i na tportalu, a taj je tekst dostupan ovdje.

Pored Mije Jurišića ostali protagonisti su: Petra Kovačić Botić, Ana Marija Veselčić, Nenad Srdelić, Arijana Čulina, Tajana Jovanović, Pere Eranović, Anastasija Jankovska, Filip Radoš i Luka Čerjan. Glazbu Tamare Obrovac na sceni izvode Pere Eranović i Goran Cetinić Koča.

Damir Karakaš o svom, do sada najintimnijem djelu, kaže kako je to roman o nemogućnosti da se bilo što napravi – osim da se o jednoj takvoj životnoj situaciji koja te zadesi napiše roman.

  • +5
Okretište u HNK Split, fotografije s probe Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Nemi Bulat

Dramaturginja predstave Marina Vujčić zapisala je: "Okretište iz naslova romana Damira Karakaša mjesto je radnje jednog traumatičnog događaja, i to je sve što ćemo o samom događaju i iz romana i iz ove predstave saznati. Ono što slijedi nakon traumatičnog događaja, kao i nakon svake vijesti iz crne kronike, nevidljivo je voajerskom oku prosječnog konzumenta medijskih senzacija – a upravo to je tema Okretišta: tiha naknadna borba brutalno napadnutog čovjeka koji nema snage ni za osvetu ni za oprost, ali pokušava smoći snage za nastavak života."

Autor dramatizacije Darko Lukić: "Okretište je ljekovit roman. Želio sam da tu iscjeliteljsku snagu prenesem publici. U romanu Damir pokušava ozdraviti i prizvati onog Damira od prije traume. Pritom uspijeva puno više od toga - stvoriti jednog novog, boljeg, zdravijeg Damira. Velika odluka koju donosi je velika poruka o jednostavnoj snazi čovječnosti. To je priča o borbi s bolesnim demonima nečovječnosti, s dubokim ranama po tijelu i duši, i o novom stvaranju zdravog čovjeka. Onog koji prepoznaje i pamti svoje smrtonosne rane, ali ne živi za njih ni zbog njih, nego unatoč njima."

Pored redatelja Dine Mustafića autorski tim predstave čine: dramaturginja Marina Vujčić, scenograf Dragutin Broz, kostimografkinja Maja Peruzović, skladateljica Tamara Obrovac, Alen Čelić zadužen je za scenski pokret, a oblikovatelji svjetla i tona su Srđan Barbarić i Tomislav Luetić.