'Carmine Street Guitars'

Nagrađivani dokumentarni film o maloj trgovini ručno rađenih gitara u Dokukinu KIC

15.01.2020 u 09:17

Bionic
Reading

Nagrađivani dokumentarac 'Carmine Street Guitars' kanadskog redatelja Rona Manna, intimni prikaz male trgovine ručno izrađenih gitara koja se u srcu Greenwich Villagea opire sveprisutnoj komercijalizaciji, imat će u petak, 17. siječnja svoju zagrebačku premijeru, u Dokukinu KIC.

Jedna od rijetkih trgovina i radonica koja je preživjela procese gentrifikacije u toj newyorškoj četvrti, gdje su brojne starije zgrade i dijelovi naselja postali tražene i skupe nekretnine, po mnogočemu je posebno mjesto.

Rick Kelly i njegova pomoćnica Cindy Hulej ondje izrađuju gitare od ostataka drva koje skuplja s razrušenih zgrada, starih hotela, barova, crkava i ostalih lokalnih zgrada, pa kvalitetna izrada dobiva i dodatnu, emocionalnu dimenziju.

Zbog svoje skromnosti i vještine Kelly je prozvan 'Geppetto rock 'n' rolla', a tijekom godina te su kvalitete prepoznali mnogi glazbeni znalci, Bob Dylan, Lou Reed, Patti Smith, Jim Jarmusch, vlasnici Kellyjevih gitara, od kojih su neke napravljene, primjerice, od ostataka kultnih Hotela Chelsea ili Chumley puba.

'Snimljen u cinéma verité stilu Carmine Street Guitars daje dragocjen uvid u svakodnevicu zaposlenika i mušterija ove popularne i nesvakidašnje kvartovske radnje', stoji u najavi distributera filma, Restart Labela.

Kako se dodaje, film slavi kreativnost zajednice i odaje počast njujorškoj boemštini koja nestaje, a tu je i nekoliko sjajnih mikro-koncerata u kojima nastupaju legendarni gitarist Lenny Kaye (Patti Smith Band), Charlie Sexton (Bob Dylan Band), Nels Cline iz Wilca, Kirk Douglas iz The Rootsa, te članovi bendova The Kills i The Sadies.

Premijerno prikazan na festivalu u Veneciji, film prati tjedan dana u životu trgovine na adresi 42 Carmine St., uz duhovite razgovore vlasnika dućana s dugogodišnjim mušterijama, među kojima je i legendarni Jim Jarmusch na čiju je inicijativu, kako se saznaje na odjavnoj špici, došlo do snimanja tog dokumentarca.

Jarmusch ne samo da je Mannu otkrio tu trgovinu, već je i film napravljen u tonu njegovih 'Coffee and Cigarettes' i 'Patterson'. Jarmusch u filmu parafrazira svoj nastup u kultnom indie-klasiku 'Dim u lice' Waynea Wanga i Paula Austera o bruklinskoj trgovini.

Carmine Street Guitars Izvor: Društvene mreže

Ron Mann poznat je po lepršavim dokumentarcima koji studiozno pristupaju šarolikoj pop-kulturnoj tematici, od stripova preko free jazza do gljivarstva, a snimio je i portrete ikona kao što su američki redatelj Robert Altman te kanadska spisateljica i autorica Sluškinjine priče Margaret Atwood.

The Hollywood Reporter piše kako je ovaj njegov film 'pravi mali dragulj za ljubitelje gitara, ali i grada New Yorka', Cinema Scope da je 'predivan za gledati i slušati', a  uvršten je u najboljih deset dokumentaraca 2019. godine prema listi časopisa Variety.

Prikazan je na uglednim filmskim festivalima u Torontu, Veneciji i New Yorku te na teksaškom SXSW-u, a hrvatsku premijeru imao je ljetos na Festival dokumentarnog rock filma - DORF u Vinkovcima.