SAJAM KNJIGA U BEOGRADU

Nagrada za 'Povijest gej i lezbijskog života i kulture'

02.11.2011 u 13:25

Bionic
Reading

Hrvatski nakladnik Sandorf dobio je nagradu Beogradskog sajma knjiga za 'izniman izdavački projekt'. Nagrađena je knjiga 'Povijest gej i lezbijskog života i kulture', koju je Sandorf objavio u suradnji s beogradskim Red Boxom

Na 56. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, koji je završio u nedjelju 30. listopada, suizdavački projekt hrvatske izdavačke kuće Sandorf i beogradske Red Box 'Povijest gej i lezbijskog života i kulture' nagrađen je Specijalnim priznanjem sajma.

Žiri u sastavu filozof Ivan Milenković, urednica kulturnog programa Narodne biblioteke Srbije Svetlana Gavrilović, kritičarka Tijana Spasić, dizajner Lazar Bodroža i književnik Nenad Milošević uzeo je u obzir cjelokupnu izdavačku produkciju izloženu na ovogodišnjem sajmu. U skladu s pravilnikom o dodjeljivanju nagrada beogradskog Sajma knjiga, dodijelili su priznanja u tri kategorije: izdavačem godine proglašena je Fabrika knjiga, izdavačkim pothvatom je proglašena knjiga 'Stripovi koje smo voleli' (koja sistematizira strip-stvaralaštvo s prostora bivše Jugoslavije), dok je dječjom knjigom godine proglašen 'Rusvaj' Igora Kolovrata.

Sandorf i Red Box su pak dobili Specijalno priznanje za 'Povijest gej i lezbijskog života i kulture', uz objašnjenje da je riječ o 'raskošnom projektu koji uvjerljivo kombinira vrhunski tekst sa znalački odabranim i kvalitetno predstavljenim vizualnim sadržajima'.

U pisanju te sveobuhvatne knjige o jednom segmentu ljudske socijalne povijesti, ističu u Sandorfu, sudjelovalo je četrnaest autora, sveučilišnih profesora i povjesničara iz sedam zemalja, koji su pokušali prikazati različite društvene koncepcije i stavove prema homoseksualnosti, kao i postupno oblikovanje novog identiteta. Knjiga počinje s antičkom Grčkom i Rimom, a pokriva povijest sve do današnjih dana i problematike prava gej zajednice, AIDS-a i izvanbračnih zajednica. Pored toga, knjiga se bavi i drugim kulturama pored onih zapadnih te pritom otkriva raznoliku svjetsku povijest istospolnih veza.

'Povijest gej i lezbijskog života i kulture' ovaj tjedan stiže na police svih hrvatskih knjižara, a predstavljanje za hrvatsku publiku održat će se 12. studenog na sajmu Interliber.