DUBROVAČKE LJETNE IGRE

Nagrada 'Orlando' Radi Šerbedžiji i Petru Obradoviću

25.08.2020 u 12:02

Bionic
Reading

Dramski umjetnik Rade Šerbedžija te trubljač i skladatelj Petar Obradović dobitnici su nagrade 'Orlando', koju je za najuspješnija ostvarenja u dramskom i glazbenom dijelu programa 71. Dubrovačkih ljetnih igara dodijelio HRT u utorak u atriju dubrovačke palače Sponza

Rade Šerbedžija nagrađen je za ulogu Georgea u predstavi 'Tko se boji Virginije Woolf' Kazališta Ulysses i Beogradskog dramskog pozorišta, dok je Petar Obradović nagradu zaslužio za glazbena djela izvedena u tri prilike na ovogodišnjim DLJI.

'Počašćen sam nagradom na najblistavijem festivalu, možda i na svijetu. Sjećam se svih velikih dramskih i svjetskih glazbenih umjetnika koji su prošli ovom blistavom scenom. Kazalište je kolektivna umjetnost pa ova nagrada jednako pripada mojoj Katarini Bistrović, kao i svima koji su pomogli ostvarenju predstave. Čestitam i vodstvu Dubrovačkih ljetnih igara i ministrici Obuljen Koržinek da ovu svijetlu točku održe i u teškim vremenima', istaknuo je Šerbedžija.

  • +18
'Tko se boji Virginije Woolf' Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic/PIXSELL

'Zahvaljujem na nagradi koja me čini posebno sretnim i zadovoljnim, a zadovoljstvo raste spoznajom da u ovom nisam bio sam te da nagradu ne bih dobio da nisam bio okružen sjajnim glazbenicima Trio Eusebius, Kvartet Papandopulo i glazbeni ansambl Dubrovnik na glazbenoj hridi. Radujem se budućim glazbenim okupljanjima', poručio je Obradović.

Dodijeljena je i Grand Prix nagrada 'Orlando', za osobit doprinos ostvarenju cjelokupnog programa Dubrovačkih ljetnih igara u jednoj ili više festivalskih godina, a dobio ju je Dubrovački simfonijski orkestar.

O dobitnicima su odlučivali tročlani ocjenjivački sudovi, a njihov rad pratilo je peteročlano Vijeće nagrade. Nagrada 'Orlando' ustanovljena je 1976. Do 1991. godine pokrovitelj je bio informativno-politički mjesečnik 'Izbor', a pokroviteljstvo je 1992. godine preuzela Hrvatska radiotelevizija (HRT). Nagrada 'Orlando', rad Ivice Propadala, u obliku je statue, replike Orlandova stupa.