MARC MARGINEDAS

Nagrada 'Luka Brajnović' otišla u ruke španjolskom ratnom reporteru

30.04.2019 u 20:23

Bionic
Reading

Španjolski novinar Marc Marginedas dobio je u utorak nagradu 'Luka Brajnović', koja nosi ime po hrvatskom novinaru, književniku i pjesniku koji je živio i predavao u Španjolskoj

Marginedasu, ratnom dopisniku novina El Periódico de Cataluña, nagrada je uručena na fakultetu komunikacija na Sveučilištu Navarra u sjevernom gradu Pamploni.

Događaju je nazočila i Nives Malenica, hrvatska veleposlanica u Španjolskoj, izvijestile su lokalne novine Noticias de Navarra.

Ove godine se obilježava stota obljetnica rođenja Brajnovića koji je živio u Španjolskoj od kraja Drugog svjetskog rata do 2001. kada je umro u Pamploni.

Predavao je na fakultetu komunikacija na Sveučilištu u Navarri više od 30 godina a jedna aula na fakultetu nazvana je po njemu. Godine 1997. njemu u čast ustanovljena je ova nagrada. Za nju je ove godine stiglo 116 prijava no otišla je u ruke 52-godišnjeg Marginedasa rođenog u Barceloni.

U njegovim su radovima prepoznate obrana ljudskih vrijednosti i dostojanstvo osoba. On je izvještavao o sukobima u Alžiru, Čečeniji, Darfuru, Iraku, Afganistanu, Libanonu i arapskim zemljama tijekom ustanka.

Godine 2013. otela ga je Islamska država u Siriji te je u zatočeništvu proveo šest mjeseci. Kasnije je objavio knjigu „Novinarstvo na bojnom polju“ (Periodismo en el campo de batalla). Sada radi kao dopisnik u Moskvi.