UKINUT HIT GODINE

Nagrada Kiklop odvaja se od pulskog sajma knjiga

30.09.2009 u 15:02

Bionic
Reading

'Moguće je da je ovo posljednja godina Kiklopa na Pulskom sajmu knjiga. Kiklop je svojom snagom prerastao granice sajma, a sam sajam sa svojim uvijek novim programima i projektima treba nove vrhunce', rekla je direktorica pulskog sajma knjiga Magdalena Vodopija najavljujući ovogodišnji program Sajma i izmjene u statutu knjižne nagrade Kiklop

Prema najavama sajma Sa(n)jam knjige u Istri, nagrada Kiklop trebala bi se osamostaliti i dodjeljivati neovisno o sajmu knjiga, što bi se trebalo dogoditi u veljači 2011. Do tada, Kiklop ostaje na sajmu, no uz brojne izmjene.

Ukinute su kategorije Hit godine, Znanstveno-popularna knjiga godine i Oblikovanje knjige godine, a u temeljene su nagrade za životno djelo, za leksikografsko djelo i za znanstvenu knjigu godine. Nagrada za dječju knjigu razdijeljena je u dvije – dodjeljivat će se nagrada za slikovnicu i nagrada za knjigu za djecu i mladež.

Nives i Kiklop na sudu

Na Općinskom sudu u Zagrebu 1. prosinca trebala bise održati prva sudska rasprava na temelju tužbe Nives Celzijus i izdavačkekuće Premier media d.o.o. Zagreb protiv Sajma knjige u Istri i agencije 'Puls'.Celzijus, koju su podržali HHO i udruga B.a.B.e., Sajam tuži jer joj je lani uskraćenKiklop u kategoriji Hit godine.

Ukidanje kategorije hita godine obrazloženo je namjerom da nagrada Kiklop u potpunosti bude u rukama struke. Naime, hit godine birao se prema podacima o prodaji i čitanosti knjiga, a organizatori nagrade nakon lanjskog skandala s knjigom 'Gola istina' Nives Celzijus zaključili su da je teško prikupiti realne podatke o čitanosti neke knjige. Ukidanje nagrade za oblikovanje knjige upravni odbor obrazložio je nekompetencijom glasačkog tijela.

Za 14 kategorija nagrade Kiklop prijave će biti otvorena od 1. do 15. listopada, a dodjela će biti organizirana u sklopu sajma knjiga, koji ove godine obilježava 15 godina postojanja. Za razliku od prijašnjih godina, ove godine sajam neće imati središnju temu, nego će se, najavili su organizatori, baviti svojom poviješću. Tako će ponovno tematizirati 'Moć žena i književno stvaranje', 'Putopise', 'Krimiće', 'Poeziju' te programe poput 'Dani Češke u Puli', 'Autori iz susjedstva' i 'P.E.N. u Puli'.

Program sajma oblikovat će programski odbor koji čine Dušan Karpatsky, Aljoša Pužar, Srećko Horvat, Mauricio Ferlin, Vladislav Bajac i Olivera Pleić te ove godine utemeljen Odbor nakladnika. Cilj je da Odbor nakladnika, koji čine izdavači koji su najviše pridonijeli razvoju sajma Sa(n)jam knjige još više otvori struci.