DEBI NATHANA FILERA

Nagrada Costa romanu o gubitku i osjećaju krivnje

29.01.2014 u 10:51

Bionic
Reading

Britanskom knjigom godine proglašen je debitantski roman bivšeg medicinskog brata Nathana Filera 'The Shock of the Fall', o pokušaju suočavanja jednog tinejdžera sa smrću starijega brata i njegovu postupnu zapadanju u ludilo

Dijelom inspiriran autorovim iskustvom rada s pacijentima na odjelu za mentalno zdravlje, Filerov roman o gubitku, osjećaju krivnje i mentalnoj bolesti ocijenjen je 'iznenađujuće dobro utemeljenim' za prvi roman, kazala je na svečanom proglašenju dobitnika nagrade Costa Book of the Year u utorak navečer u Londonu predsjednica sudačkog žirija Rose Tremain.

Roman prati iskustvo 19-godišnjeg Matthewa Holmesa, progonjenog sjećanjem na smrt brata kojoj je nazočio. 'To nije samo roman o šizofreniji, to je roman o tuzi', kazala je Tremain.

Filer, bivši medicinski brat a sada književnik i profesor kreativnog pisanja na Sveučilištu Bath Spa, osvojio je i novčanu nagradu od 30 tisuća funta, a izdavačka prava za knjigu već je otkupio nakladnik HarperCollins za šesteroznamenkasti iznos, te bi knjiga uskoro trebala izaći u 12 zemalja.

Primajući nagradu, vidno šokiran, Filer je zahvalio žiriju i svojoj supruzi Emily, s kojom je u braku od prošloga tjedna.

Njegov je roman tako prevladao u vrlo konkurentnom okruženju u kojemu se natjecao s popularnom spisateljicom Kate Atkinson, čiji je roman 'Life After Life' – priča o neprekidnom uskrsnuću – uvjerljivo vodio na kladionicama.

U konkurenciji su bili i Lucy Hughes-Hallett s biografskom knjigom o životu talijanskog pjesnika Gabriela D'Annunzia "The Pike", pjesnik Michael Symmons Roberts sa svojom šestom zbirkom pjesama "Drysalter", te karikaturist, pisac i ilustrator Chris Riddell s knjigom za djecu "Goth Girl And The Ghost Of A Mouse".

Tremain je priznala da odluka sudaca nije bila potpuno jednoglasna, napomenuvši kako ipak 'nije bilo krvi'.

'Ta se knjiga ističe u vrlo dobroj konkurenciji. Glas kojim se autor služi kako bi ispričao svoju priču savršeno se stapa s temom i odlično održava do samoga kraja. Knjiga je izvanredno dojmljiva a da pritom nije sentimentalna', kazala je Tremain, dodavši kako se nada još mnogočemu od toga pisca.

Od kad je 1985. uvedena kategorija Knjige godine, 'The Shock of the Fall' je peti debitantski roman kojemu je dodijeljena ta titula. Jedanaest je puta dodijeljena romanu, po pet puta zbirci poezije i biografiji, a tek jednom knjizi za djecu.

Književna nagrada Costa, nekadašnja nagrada Whitbread, dodjeljuje se autorima u Velikoj Britaniji i Irskoj i jedna je od najprestižnijih i najpopularnijih britanskih književnih nagrada. Jedinstvena je po tome što u jednakoj mjeri uvažava ostvarenja u području dječje i literature za odrasle. Prošle godine, Knjigom godine proglašena je povijesna saga "Bring Up The Bodies" Hilary Mantel, koja je iste godine osvojila i nagradu Man Booker. Knjiga je dostupna i na hrvatskom jeziku s naslovom "Privedite tijela" u prijevodu Petra Vujačića i izdanju VBZ-a.

Na sinoćnjoj svečanosti u središnjem Londonu dodijeljena je i nagrada za kratku priču Costa Short Story Award spisateljici i pjesnikinji Angeli Readman iz Newcastlea, za priču 'The Keeper of the Jackalopes'.