ZA SVJETSKI DAN GLASA

Nada Žiljak u zagrebačkoj Mimari predstavlja svoje dvoslojne slike

13.04.2018 u 15:23

Bionic
Reading

Povodom Svjetskog dana glasa 16. travnja zagrebačka Mimara otvara izložbu akademske slikarice Nade Žiljak pod nazivom 'Skriveno - Infrared Art', koja će publici predstaviti četrdesetak najnovijih djela u kojima umjetnica koristi infracrvenu tehnologiju te tako kreira dvostruku sliku, od kojih jednu promatrač treba otkriti jer je skrivena.

'Slikarstvo Nade Žiljak na izniman način spaja i čuva vidljive i nevidljive razine stvarnosti i ljudske svakodnevice. Stilski i poetski, ono se referira na modernističko-intimističke matrice u slikarstvu prve četvrtine i prve polovice 20. stoljeća, a recentnu dimenziju današnje tehnološke civilizacije posvaja pomoću primjene infracrvene tehnologije, gdje u svakoj slici postoji druga slika / crtež, odnosno, tzv. slika u slici. Od 2009. godine do danas, Nada Žiljak u kontinuitetu slika dvoznačne / dvoslojne slike, gdje je ispod prvog sloja, koloristički vrlo dinamičnog, kriju crno-bijele intimističko-ljubavne scene', piše u najavi izložbe kustosica Iva Körbler.

Nada Žiljak, Skriveno Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Nada Žiljak

U prvom planu su, dodaje Körbler., prirodni motivi, koji su 'kroz nekoliko godina iz poetskog realizma sve više bivali reducirani prema lirskoj i kolorističkoj apstrakciji', a u drugom 'svijet dvoje ljubavnika u prirodi ili intimi vlastita prostora, muškog i ženskog akta ili grupe aktova, iznimnog emotivnog naboja i nježnosti'.

Izložba 'Skriveno - Infrared Art' vrhunac je obilježavanja Svjetskog dana glasa 16. travnja, koji u suradnji s Mimarom, Gradom Zagrebom i Lions Clubom Zrinjevac, obilježava Zagrebačka liga protiv raka. Namjera je, kako kaže njezin predsjednik Krešimir Gršić, ukazati na važnost moderne tehnologije u medicini i umjetnosti.

Svjetski dan glasa pažnju usmjerava na to da se u Hrvatskoj svake godine otkrije oko 100 novih bolesnika s tumorima grla i ždrijela. Edukacija o simptomima i rizičnom ponašanju stoga su od ključne važnosti za rano otkrivanje bolesti. O tome će se govoriti u stručnom dijelu programa u Muzeju Mimara, a u umjetničkom dijelu, pored Nade Žiljak, sudjelovat će i Lidija Horvat Dunjko, Antonija Dunjko, Aleksej Tanovicki, i vokalni sastav The Messengers.