KULTURA U HRVATSKOJ

Nacionalno vijeće o planovima i učinjenom

09.11.2010 u 12:14

Bionic
Reading

Ministar kulture izvijestio je članove Nacionalnog vijeća o tijeku realizacije programa i prikupljanju izvješća za 2010. godinu te pripremi za vrednovanje i odabir programa za 2011. godinu

U ponedjeljak je pod predsjedanjem ministra kulture Republike Hrvatske Bože Biškupića održana sjednica Nacionalnog vijeća na kojoj su bili predsjednici vijeća koja djeluju kao savjetodavna tijela, državni tajnici te ravnatelji uprava Ministarstva kulture, priopćilo je Ministarstvo kulture. Među zaključcima sjednice, kako je priopćilo Ministarstvo, dana je podrška za završetak obnove arhivskog spremišta na Žrnovu te arhiva u Dubrovniku, kao i rješavanje pitanja novih arhivskih prostora u Bjelovaru i Varaždinu.

Istaknuto je da se kontinuirano sudjeluje u pripremama za provođenje prava na naknadu za javnu posudbu, što će u najkraćem razdoblju doživjeti punu primjenu. Vijeće se uključilo u izradu podzakonskih akata koji bi trebali osigurati da se knjižničarska struka i knjižničarsko-informacijske znanosti pozicioniraju u visokoškolski sustav prilagođen europskom kontekstu i potrebama hrvatskih knjižnica.

Najavljeno je da će se sustav mreže muzeja nastaviti unapređivati opremanjem konzervatorsko-restauratorskih radionica matičnih muzeja prve razine. Odlučeno je i da će prioritet u financiranju zaštitnih radova u sljedećem razdoblju imati cjeloviti projekti koji imaju završenu projektnu dokumentaciju te će se financirati izrada dokumentacije, kao i međunarodni projekti.

U idućem razdoblju donijet će se strategija o zaštiti kulturne baštine te će se uputiti u proceduru izmjene i dopune Zakona o zaštiti i očuvanju kulturne baštine. Prioritetno se mora završiti revizija cjelovitog Registra kulturnih dobara.

Poticat će se daljnji razvoj mreže regionalnih kazališta, njihova programska raznolikost s ciljem veće dostupnosti kazališne umjetnosti te da bi se otvorile nove mogućnosti dugoročne suradnje i razmjene kako gotovih produkcija, tako i realizacija koprodukcija.

Redefinirani su kriteriji za financiranje programa glazbene i glazbeno-scenske umjetnosti s ciljem da programi pojačaju dostupnost kulture na području cijele RH u cilju ostvarivanja najširih javnih potreba u kulturi.

Vijeće će kroz punu primjenu kriterija poticati likovne programe i manifestacije, a osobito izložbe koje mogu biti uključene u međunarodnu kulturnu suradnju, vodeći posebno računa o potrebi promoviranja suvremenih likovnih umjetnika.

Poticat će se programi koji pokazuju dugoročnost i stabilnost, kao i programi koji pridonose razvoju civilnog društva i drugih organizacija u kulturi od interesa za Republiku Hrvatsku te pridonose stabilizaciji izvaninstitucionalne i neprofitne scene, uključujući podršku njihovoj suradnji s javnim kulturnim institucijama. Očekuje se da će u prvom kvartalu 2011. godine biti dovršeno donošenje Zakona o zakladi Kultura Nova.

Planira se izrada jedinstvenog modela sufinanciranja manifestacija koje se održavaju u Hrvatskoj, a imaju elemente međunarodne suradnje; poticanje financiranja pojedinaca koji su samostalni umjetnici, članovi udruga ili zaposlenici institucija (čiji rad je međunarodno prepoznat) s ciljem osiguravanja jednakih mogućnosti; financiranje pripremnih radova kao poticaj za višegodišnje planiranje (npr. velike izložbe, konferencije i programi EU-a); poticanje sufinanciranja programa koji su financirani iz pretpristupnih fondova i ostalih fondova EU-a; jačanje predstavljanja kulture, povijesti i baštine u inozemstvu preko većih projekata koji još uvijek nedostaju, navodi se na kraju priopćenja Ministarstva kulture.