BODIES REVEALED - BEZ IDEALIZACIJE

Na zagrebačkoj izložbi 200 organa i 12 tijela

31.03.2010 u 11:04

Bionic
Reading

U galeriji Klovićevi dvori od 9. travnja na izložbi 'Bodies Revealed' bit će izloženo čak 12 primjeraka cijelog ljudskog tijela te više od 200 organa

Svjetski poznata izložba koja prikazuje pomno secirane primjerke ljudskog tijela, nakon New Yorka, Londona, Washingtona, Amsterdama i brojnih gradova svijeta, uskoro dolazi na zagrebački Gornji grad. Posjetitelji će tako vjerojatno prvi put moći vidjeti neidealizirani, stvarni prikaz anatomije ljudskog tijela. A zašto su izložena prava ljudska tijela, a ne vjerne kopije, glavni medicinski direktor izložbe dr. Ray Glover pojašnjava riječima kako ono što vidimo lakše i razumijemo, a razumijevanje nam omogućava da uistinu i shvatimo kako je građeno ljudsko tijelo.

'Tijelo ne laže. Za razliku od modela koji kroz oči umjetnika idealiziraju tijelo, eksponati na ovoj izložbi prikazuju tijelo i dijelove tijela onakvima kakvi doista jesu. Idealizirani su modeli dugi niz godina korišteni u učenju ljudske anatomije. Međutim, kod njih nema nikakvih različitosti u građi, a za razumijevanje tijela i njegovih različitosti upravo je to najvažnije', tumači Glover.

Prema njegovim riječima, ljudi koji su donirali svoja tijela u istraživačke svrhe umrli su prirodnom smrću, a on je u mnogo slučajeva, što je pojašnjeno i na izložbi, uspio odrediti točan uzrok smrti. Objašnjene su i konkretne bolesti vidljive na organima, primjerice pluća s emfizemom.
Više informacija na službenoj stranici izložbe www.bodies-zagreb.com