'NISAM TRAŽILA'

Na zagrebačkom ADU otvoreni sigurni kanali za prijavu seksualnog nasilja; dekanica Perković: 'Kolegice i kolege, javite nam se. Važno je za školu, za profesiju i za zdravlje društva u kojem živimo'

20.01.2021 u 10:08

Bionic
Reading

Dekanica zagrebačke Akademije dramske umjetnosti Franka Perković Gamulin pokrenula je inicijativu kojom želi 'što prije utvrditi činjenice o slučajevima zlostavljanja, kršenja načela ravnopravnosti spolova i povezanih oblika diskriminacije i uznemiravanja', kojima su bivši ili aktualni studenti i studentice bili izloženi ili o njima imaju saznanja

Nakon što se glumica Milena Radulović hrabro oglasila o dugogodišnjoj praksi seksualnog uznemiravanja, zlostavljanja i silovanja u privatnoj glumačkoj školi Miroslava Mike Aleksića, koji je uhićen zbog toga, diljem regije pokrenula se lavina reakcija. Jedna od njih je i stranica Nisam tražila na Facebooku, koju su pokrenule glumice, bivše studentice na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu Ana Tikvić, Nadine Mičić, Matea Mavrak i Asja Krsmanović, kako bi kolegicama i kolegama, žrtvama seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja, osigurale prostor na kojemu mogu anonimno objaviti svoje svjedočanstvo. U nekoliko dana javio im se niz pretežno ženskih osoba iz svijeta kazališta i filma iz cijele regije.

Na potresna svjedočanstva reagirala je dekanica zagrebačke Akademije dramske umjetnosti Franka Perković Gamulin te je jučer objavila priopćenje:

'Poštovane kolegice i kolege, snažno su me pogodila svjedočanstva objavljena na stranici 'Nisam tražila' i komentari naših studentica i studenata koji su uslijedili na Facebooku. Moja je odgovornost, kao i odgovornost svih nas na Akademiji, da reagiramo konkretno i žurno.

Molim vas, sve naše studente i alumne, da mi pomognete da što prije utvrdim činjenice o slučajevima zlostavljanja, kršenja načela ravnopravnosti spolova i povezanih oblika diskriminacije i uznemiravanja kojima ste bili ili jeste izloženi ili o njima imate saznanja.

Razumijem da neće biti jednostavno prevladati strah i sram, ali bez vašeg sudjelovanja nećemo moći puno napraviti. Otvorili smo više kanala putem kojih možete pružiti informacije o konkretnim slučajevima i učinit ćemo sve da zaštitimo vašu anonimnost', napisala je Perković Gamulin.

'Jutros smo u dogovoru sa Studentskim zborom ADU-a osnovali radnu skupinu nastavnica, nastavnika i studenata koji će pokušati prikupiti podatke i utvrditi činjenice pa se obratite bilo kome od nas', navela je Perković Gamulin, uz koju su studenticama i studentima dostupni prodekan za nastavu Zvonimir Jurić, docentice Hana Jušić i Jasna Žmak te Martina Marasović iz SZ-a ADU-a.

'Kolege iz Studentskog zbora poslat će vam i Google Forms anketu, koja će jamčiti potpunu anonimnost mail adresa pošiljatelja. Kontaktirala sam s Uredom pravobraniteljice za ravnopravnost spolova pa očekujem i njihovu stručnu podršku. Drage kolegice, dragi kolege, molim vas da se odazovete jer - ovo je važno. Važno je za školu, važno je za profesiju, ključno za zdravlje društva u kojem živimo', poručila je Perković Gamulin.

Poziv je objavila i na svome Facebooku uz komentar: 'Javljaju mi se danas bivše studentice ADU-a, a poruka obično počinje sa 'Znam da je sada kasno, ali...'. Da, kasno je, ali - nije kasno, razumjet ćete me. (...) Javite se Hani, Jasni, Zvonetu ili meni. Nije kasno, a važno je.'

Javljaju mi se danas bivše studentice ADU, a poruka obično počinje sa "Znam da je sada kasno, ali...". Da, kasno je, ali...

Posted by Franka Perković on Tuesday, January 19, 2021