BEZ SINJSKE ALKE

Na UNESCO-voj listi sedam kulturnih fenomena Hrvatske

Bionic
Reading

Hrvatska je na konferenciji UNESCO-a u Abu Dhabiju na listu zaštićene svjetske nematerijalne baštine uspjela upisati sedam svojih kulturnih fenomena, od prijavljenih 16, čime je postala zemlja s najviše zaštićenih kulturnih fenomena u Europi

Na listi UNESCO-a od sada su Festa svetog Vlaha, čipkarstvo u Lepoglavi, na Hvaru i Pagu, zvončari iz Kastva, hvarska procesija za križem, dvoglasno pjevanje i sviranje istarske ljestvice, proljetna procesija Ljelja i tradicionalna proizvodnja drvenih igračaka iz Hrvatskog zagorja, prenosi Večernji list.

Za UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta (Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity) kandidirani su još Bećarac, Obrt za izradu reklji iz Gradišta, Nijemo dinarsko kolo, Ličko prelo, Tradicijski jurjevski običaji iz Turopolja, Medičarstvo u sjevernoj Hrvatskoj, Pokladni ophodi iz Međimurja, Priprema tradicijskog jela soparnik, Sinjska alka.

Karnevalska povorka mađarskih Hrvata na UNESCO-ovoj listi

Tradicionalna karnevalska povorka mađarskih Hrvata, "buše" uvrštena je u srijedu na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine, objavila je mađarska novinska agencija MTI.

Međuvladin odbor UNESCO-a na sjednici u Abu Dhabiju uvrstio je mohačke "buše" na popis kulturne baštine kojoj prijeti uništenje ili nestanak, a on obuhvaća običaje, znanje i vještine koji su dio kulturne baštine neke skupine ili zajednice.

Riječ je o drevnom pokladnom običaju Hrvata iz Mohača u Mađarskoj koja svake godine privuče oko 30.000 turista u taj grad s 20.000 stanovnika. Običaj, kad se lokalni Hrvati uoči čiste srijede maskiraju u tradicionalne drvene maske i janjeće krzno, seže još u doba poganskih vjerovanja.

Sjećanje je to na legendu po kojoj su predci tamošnjih Hrvata, bježeći od turskih osvajača prema Mohaču s druge strane Dunava, pod okriljem noći prešli rijeku u čamcima zamaskirani u zastrašujuće maske i tako praznovjerne turske vojnike prisilili u paničan bijeg.

Po drugoj, manje egzotičnoj verziji, "buše" zapravo ne tjeraju Turke, nego zimu.