HRVATSKO-SLOVENSKA IZLOŽBA

Na tragu estetske utopije u HAZU

01.04.2010 u 11:17

Bionic
Reading

Zajednička izložba slovenskog dizajnera Oskara Kogoja i hrvatskog arhitekta Nenada Fabijanića "Na tragu estetske utopije", s oko 130 radova u drvu, kamenu i bronci, otvorena je večeras u Gliptoteci HAZU-a u Zagrebu.

Uz brojne uglednike iz kulturnog i javnog života na otvorenju su bili hrvatska premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor te ministar kulture Božo Biškupić

Iako kreativni dijalog dvojice umjetnika, različitih po disciplinama i temperamentima, a sličnih po sklonosti eksperimentu, prirodnim materijalima i organičkim formama, traje niz godina, to je prvi put da zajedno izlažu.

Oskar Kogoj (1942., Miren pri Gorici) svojim djelima upućuje na povezanost čovjeka i prirode, oplemenjujući predmete za svakodnevnu uporabu u umjetnine muzejske vrijednosti, a Nenad Fabijanić (1951., Zagreb) projektira javne prostore, trgove, šetališta, ulice, usklađujući staro i novo.

Slovenski premijer Borut Pahor je, pozvavši se na naziv izložbe, rekao kako je u trenutku prvog susreta s premijerkom Kosor bilo utopija vjerovati u rješavanje dugogodišnjih problema između dviju zemalja, no kako je sada ostvareno prijateljstvo.

Ni svijet lijepoga, ni svijet dobroga ne može se ostvariti ako nema utopije, ljudi koji imaju snove i nekoga s kime će ih ostvariti, istaknuo je.

Premijerka Jadranka Kosor složila se da je bilo malo onih koji su vjerovali da će uspjeti, napomenuvši kako se tada više govorilo o njihovoj modnoj usklađenosti nego političkim ciljevima. Premijer Pahor i ja izgradili smo čvrste mostove i suradnju između Slovenije i Hrvatske, dodala je.

Poželjela je da se izložba uskoro predstavi u Sloveniji i drugdje kako bi, rekla je, govorila o prijateljstvu i razumijevanju, stvaralaštvu i umjetnosti, o tome kako se zajedno može graditi europska budućnost.

Kogojeva i Fabijanićeva djela nezaobilazni su putokazi za likova promišljanja, a za koncepciju izložbe bilo je ključno njihovo dugogodišnje prijateljstvo i razumijevanje, ustvrdila je Ariana Kralj, ravnateljica Glipoteke HAZU-a.

Izložba je otvorena do 24. travnja, a nakon Zagreba bit će postavljena u Narodnoj galeriji u Ljubljani.

Organizatori izložbe su Ured Vlade Republike Slovenije za komuniciranje, Gliptoteka HAZU-a, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu.