drugo izdanje

Na šezdesetak lokacija počeo Design District Zagreb

14.06.2017 u 10:18

Bionic
Reading

Festival koji drugu godinu zaredom kreativno oživljava zonu oko Martićeve i ističe njezine potencijale otvoren je 13. lipnja, a idućih šest dana održavat će se na šezdesetak malih lokacija, okupiti dvjestotinjak sudionika te organizirati niz izložbi, predavanja, radionica i glazbene programe u kvartu

Već prvi dan donio je bogati program koji je okupio brojne građane i u četvrti napravio pozitivnu gužvu na ulicama, ispred galerija, privremenih festivalskih prostora, kafića i restorana. Sam početak drugog Design Districta najavio je nastup ansambla LADO ispred Doma hrvatskih likovnih umjetnika.

Projekt nastoji ujediniti sve postojeće kreativne inicijative koncentrirane u Martićevoj zoni, oživjeti brojne neiskorištene prostore, ali i omogućiti građanima da vide lokalni dizajn, arhitekturu, umjetnost i gastro punktove u kvartu te upoznaju ljude koji iza njih stoje.

  • +7
Otvoren Design District Izvor: Društvene mreže / Autor: Marija Gašparović i Igor Dugandžić-Cigo

 U potrazi za autentičnim zagrebačkim suvenirom

Jedan od središnjih današnjih događanja bilo je otvorenje izložbe 'Komadić Zagreba' u Privremenoj galeriji u Bauerovoj, s ponajboljim radovima na temu autentičnih zagrebačkih suvenira odabranimia na natječaju.

'Izložba je rezultat nastojanja da se napravi prva sustavna kolekcija dizajniranih suvenira Zagreba, a predstavljeni radovi izabrani su na natječaju među njih 125 prijavljenih', rekla je voditeljica projekta Ira Payer.

S obzirom na podjednaku razinu kvalitete dodijeljene su tri jednakovrijedne nagrade - radovima 'bok bot' Srđana Laterze (chatbot za Facebook Messenger koji povezuje uzbudljive i dramatične živote starih Zagrepčana s turističkim istraživanjem grada), 'Zagrebački kompletić' Valentine Sunek i Paule Šantić (prekrojeno narodno ruho zagrebačkog prigorja široke primjene) te 'Pop_lun' Oddinary Studija (proizvod dvostruke namjene koji funkcionira i kao ruksak i kao prostirka)

Dodijeljeno je šest priznanja, među kojima je posebno priznanje dobio rad 'Škrlak/Šestine' autora Nu Studio (Luka Strašek i Dino Smrekar).

Projekt se provodi u partnerstvu s Turističkom zajednicom grada Zagreba i neprofitnog udruženja Dizajn centar Zagreb.

Direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld ocijenila je kako je Design Distric jedan od najljepših događaja u Zagrebu 'koji nije odjeknuo samo u Hrvatskoj i susjednim zemljama, nego u cijeloj Europi',

'Prošle smo godine dobivali fantastične komentare, otkrio se dio grada kojega stanari vole i koji je ugodan za život, što je važno i za građane Zagreba, ali i za naše goste', dodala je.

Bienenfeld smatra da je projekt 'Komadić Zagreba' sretan spoj jer je rezultirao reprezentativnim suvenirima kojima se možemo predstaviti u svijetu, osobito zato što je godinama jedna od glavnih kritika bila da Zagreb nema dobro osmišljen suvenir.

Strip, feminizam, instalacije i video

U sklopu festivala u utorak je otvorena retrospektivna izložba Sunčanice Tuk u Galeriji Prsten, koja predstavlja četrdeset i šest godina njezinog slikarskog rada, od studentskih dana do danas.  

Zanimljiva je i izložba u Kreativnom centru Ledana koja predstavlja izbor iz jedinstvene zbirke dizajnerko-aranžerskog ateljea Slavijaprometa - sačuvani su dijelovi, ostaci, eksponati, alati, skulpture, nacrti, skice, predmeti, slike, bilješke i namještaj nekadašnjeg dizajnerskog ateljea društvenog poduzeća Slavijapromet (kasnije Dione).  

Suvremenoj umjetnosti posvećena je izložba 'Screen Present Tense' u Galeriji Bačva, posvećena performansima i feminizmu, dok se mladi slikari Pavle Pavlović i Mak Melcher izlažu svoja novija djela u Galeriji 3,14.

U Showroom Prostoria izlaže umjetnica Dunja Janković, čije interdisciplinarno područje rada uključuje stripove kao apstraktnu naraciju, instalacije, dizajn, muziku i video.  

Ratkajev prolaz - zelena lokacija četvrti

Središnja lokacija ovogodišnjeg festivala je Ratkajev prolaz, koji je kroz projekt Zeleni Ratkaj zamišljen kao simulacija idealnog održivog grada 'po mjeri čovjeka'. Prolaz je obogaćen zelenim sadržajem s ciljem poticanja građana na promišljanje, uključivanje i sudjelovanje u donošenju odluka o poboljšanju gradske urbanizacije i zelenih površina.  

Središnji dio Zelenog Ratkaja je instalacija mobilnog, urbanog povrtnjaka u kojem je moguće proizvoditi ekološki verificirane namirnice, čime se želi ukazati da javni prostor grada može biti mjestom edukacije i produkcije, a ne samo konzumacije.  

U okruženju mobilnog urbanog povrtnjaka, strojeva za reciklažu plastike i 'pop-up' šume, ondje su priređeni brojni edukativni i zabavni sadržaji.  

'Kreativno jutro' Deska Kreativna Europa predstavlja europske hubove, kreativne centre, od berlinskog Betahusa, madridskog Factoria Culturala do štokholmskog Knackerieta

Svako festivalsko jutro počinje jutarnjih joggingom uz Trke oko Grge, koji započinje već u 9 sati, a od 10 sati svoja vrata za javnost otvara niz kreativaca i poduzetnika s područja arhitekture, dizajna, izdavaštva koji djeluju u toj četvrti .  

U srijedu će se za obilazak otvoriti i Hrvatska narodna banka, zaštićeno kulturno dobro koje slavi 90 godina od otvaranja.

Organizatori pozivaju posjetitelje na niz programa, Ghetaldus Sunny Corner, State of Style Pop-up store i izložbu grafika na keramičkim pločicama 'Van ravnoteže' autorice Vanje Jović u prostoru Stare vojne bolnice u Vlaškoj, Iggy Showroom u Vlaškoj 78 i posebnu ponudu restorana Cantina pod nazivom 'Vrijeme je za aperitiv' . 

Ističu i projekt 'Vergissmeinnicht / Ne zaboravi me' autorice Tene Letice Tkalčević koji uključuje papirnate instalacije biljaka koje ukazuju na bolne točke zapuštenih zgrada te onaj Hortiarta koji je za vrijeme festivala napušteni prostor Dione na uglu Bauerove i Brešćenskog preobrazio u Zelenu sobu te ga ispunio zelenim elementima za uređenje interijera i eksterijera, video-projekcijama na temu hortikulture i vertikalnih vrtova. 

Detaljan raspored događanja dostupan je na internetskoj stranici www.designdistrict.hr.