Konačno iznenađenja

Na Sajmu knjiga u Puli objavljeni finalisti Književne nagrade Fric

25.11.2021 u 22:05

Bionic
Reading

U zemlji u kojoj se u finalima velikih književnih nagrada gotovo u pravilu nađu isključivo etablirana imena, za nagradu Fric ove godine konkurira i jedno debitantsko djelo

U četvrtak, 25. studenog na '27. Sa(n)jam knjige u Istri' u sklopu programa '40 godina od Fricovog odlaska' kojim se podsjetilo na obljetnicu Krležine smrti - u društvu glavnog urednika 24 sata, Gorana Gavranovića, zatim dvojice prijašnjih dobitnika Nagrade Fric, književnika Jurice Pavičića i Marka Gregura, a pod voditeljskom palicom Krune Lokotara predstavljeni su finalisti Književne nagrade Fric.

Žiri koji je ove godine radio u sastavu Jagna Pogačnik (predsjednica), Tomislav Brlek, Dubravka Vrgoč, Igor Vikić, Hrvoje Klasić, Dragomira Majhen i Čedo Prodanović odlučio je da u uži izbor ulaze knjige idućih autora:

Magdalena Blažević: Svetkovina (Fraktura)

Ivana Bodrožić: Sinovi, kćeri (Hermes)

Zoran Ferić: Putujuće kazalište (V.B.Z)

Korana Serdarević: Gušterov rep (Fraktura)

Damir Uzunović: Ja sam (Buybook)

Ivan Vidak: Radio Siga (Sandorf)

Radi se dakle o dvije zbirke priča, Magdalene Blažević i Korane Serdarević te četiri romana. 'Svetkovina' Magdalene Blažević je i jedini prvijenac u užem izboru. Svojevrsno iznenađenje je i Ivan Vidak sa svojim prvim romanom 'Radio Siga' (dosad je objavio zbirku priča 'Ugljik na suncu', 2015. godine), ali i Damir Uzunović s romanom 'Ja sam', koji se knjigom nije oglasio od 2005. godine (zbirka poezije 'Ljudi i ptice').

  • +9
Proglašenje finalista Frica Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Manuel Angelini

Opsegom od više od 400 stranica odskaču Ferićev roman 'Putujuće kazalište' koji je obiteljska saga, dok bi Uzunovićev roman 'Ja sam', kao što mu ime kaže, bio svojevrsna trijada o identitetu, autofikcija. Tri knjige već su nagrađene. Ivana Bodrožić je za 'Sinove, kćeri' dobila regionalnu nagradu Meša Selimović za najbolji roman, Zoran Ferić nagradu K. Š. Gjalski za najbolju proznu knjigu koju dodjeljuje DHK, a 'Radio Siga' Ivana Vidaka je nagrađena nagradom Iso Velikanović koju se dodjeljuje za književni rad vojvođanskih Hrvata u bijenalnom razdoblju, za 2018-20 godinu. Zanimljivo je da je i broj autora i autorica u užem izboru jednak, tri dame i tri gospodina konkuriraju za novog Frica.

Nagrada se dodjeljuje petu godinu zaredom. Petoljetku će obilježiti novi dobitnik/ca, koji/a će dobiti i nagradu od 75.000 kuna, poklon sponzora nagrade Barcaffea. Tko će biti novi dobitnik Frica doznat će se dodjelom te prestižne nagrade u Hrvatskom narodnom kazalištu u drugoj polovici siječnja 2022. godine.