SA(N)JAM KNJIGE

Na pulskom sajmu najprodavanija knjiga Abdulaha Sidrana

16.12.2011 u 14:21

Bionic
Reading

Najprodavanija knjiga 17. izdanja Sajma knjiga u Puli je 'Otkup sirove kože' Abdulaha Sidrana, priopćili su iz organizacije Sajma

Koncepcija ovogodišnjeg prodajnog segmenta Sajma knjiga u Puli u kojoj su paralelno supostavljeni mali i veliki nakladnici naišla je na pozitivan odjek kod publike, što pokazuje top-lista 10 najprodavanijih naslova, koju donosimo u nastavku.

1. Abdulah Sidran: 'Otkup sirove kože' (Naklada Ljevak)

2. Andras Szunyoghy, Gyorgy Feher: 'Anatomija - škola crtanja' (Veble)

3. Darko Dukovski: 'Povijest Pule' (Istarski ogranak DHK)

4. Claude Frontisi: 'Larousse - Povijest umjetnosti' (Veble)

5. 'Guinnessova knjiga rekorda 2011' (Algoritam)

6. Branko Perović: 'Austrougarske vile i kuće u Puli' (Regional)

7. Kornelija Benovsky Šoštarić: 'Zeleni kvadrat' (Profil)

8. Krešimir Mišak: 'Sve piše u novinama' (Teledisk)

9. Richard Dawkins: 'Čarolija stvarnosti' (Izvori)

10. Carlos Ruiz Zafon: 'Marina' (Fraktura)

Iako Sajam knjiga u Puli nema preciznu statistiku broja posjetitelja, budući da je ulaz na Sajam besplatan, procjena je da je ove godine posjeta nadmašila prošlogodišnju te da se radi o preko 60.000 posjeta.

Od 75 programa u 10 dana Sajma, u kojima je nastupilo više od 200 sudionika, neki su privukli posebnu pozornost publike. Veliki bosanskohercegovački pjesnik, scenarist i pisac Abdulah Sidran u svakom je smislu bio zvijezda Sajma. Svaki je njegov program praćen iznimnom pozornošću publike, radilo se o otvorenju Sajma, premijernom predstavljanju njegove knjige 'Otkup sirove kože' ili Doručku s Vojom Šiljkom.

Tradicionalno su dobro posjećeni bili i ostali Doručci, posebno onaj s Mani Gotovac, a veliku je pažnju privuklo i prigodno obilježavanje 50. obljetnice dodjele Nobelove nagrade Ivi Andriću, koju je Sajam prilično usamljeno obilježio.

Istrani nikada nisu morali brinuti o posjećenosti programa u Puli, pa nije izostala povećana pozornost premijernog predstavljanja grafičke mape Livija Morosina i Erosa Čakića 'Kipi i beside', u izdanu Mare, kao ni premijere knjige mladog Andree Matoševića „Pod zemljom: antropologija rudarenja na Labinštini početkom 20. stoljeća“, u izdanju Instituta za etnologiju i folkloristiku Sveučilišta Jurja Dobrile.

Dobitnik Kiklopa za životno djelo Predrag Matvejević također je bio rado viđen gost Sajma, a na odličan odaziv naišla su i dva nova programa: PMSSS Mime Simić, svojevrsni talk-show u izdvojenom sajamskom prostoru kafića P14, te AGM predstavlja: Preko ruba znanosti, koji je suvereno vodio Krešimir Mišak.

Posebna je poslastica Sajma bio premijerni performans Simetrija kvadrata, u kojem su sudjelovali autori novog vizualnog identiteta Sajma Stanislav Habjan i Danijel Žeželj, praćeni glazbom Jessice Lurie i Roberta Kainara.