NOVI FILMSKI FESTIVAL

Na prvom Rijeka film forumu regionalna premijera jednog od najnagrađivanijih dokumentaraca ove godine 'Za Samu'

28.08.2020 u 12:16

Bionic
Reading

Prvo izdanje Riječkog filmskog foruma održat će se od 28. kolovoza do 2. rujna u Ljetnom Art-kinu u Rijeci i publici premijerno predstaviti niz sjajnih igranih i dokumentarnih naslova iz cijeloga svijeta. RIFF se održava u okviru programskog pravca Doba moći, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, a novi koncept ove filmske manifestacije – koja je u ožujku planirana u festivalskom izdanju – na prvo mjesto stavlja susret publike, filma i aktualnih društvenih pitanja koje ti filmovi tematiziraju.

Riječki filmski forum 28. kolovoza otvara regionalna premijera filma 'Za Samu', jednog od najnagrađivanijih ovogodišnjih dokumentaraca sirijske aktivistice i novinarke Waad Al-Kateab i britanskog redatelja Edwarda Wattsa, a projekcija se održava u suradnji s međunarodnim festivalom dokumentarnog filma ZagrebDox.

'Riječ je o zapanjujućem uratku u kojem se autorica kroz intimnu formu filmskog pisma obraća svojoj kćeri pripovijedajući o preživljavanju u Siriji tijekom građanskog rata. Za Samu je nominiran za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg dokumentarca, prvi je dokumentarac u povijesti nominiran za čak četiri prestižne nagrade BAFTA, a osvojio je između ostalog, nagradu publike na festivalu IDFA, Europsku filmsku nagradu za najbolji europski dokumentarac, nagradu Zlatno oko na festivalu u Cannesu, nagradu Međunarodnog udruženja dokumentarista (IDA), nagradu za najbolji film Međunarodnog filmskog festivala Al Jazeera Balkans', kažu iz RIFF-a.

Filmski program donosi još dvanaest igranih i dokumentarnih filmova iz cijelog svijeta, a selekcija je rezultat timskog rada kolektiva Art-kina predvođenog ravnateljicom Slobodankom Mišković i filmskog kritičara Dragana Rubeše.

'Vodeći se načelima originalnosti, dinamike, recentnosti i radikalnosti, RIFF-ova selekcija nastoji stvoriti jak temelj za zajedničku raspravu i propitivanje pa će forumska narav nove riječke filmske manifestacije biti upotpunjena i prigodnim razgovorima i susretima, u kinu i oko njega', najavljuju organizatori.

Nakon otvaranja, u subotu, 29. kolovoza, uslijedit će riječka premijera novog filma Danila Šerbedžije 'Tereza37', u suradnji s Motovunskim filmskim festivalom. Premijeri će nazočiti i sam redatelj, producentica filma Irena Marković te scenaristica i glavna glumica Lana Barić, u ulozi 37-godišnje Tereze koja, u upornom nastojanju da postane majka, otkriva novostečenu slobodu.

Pored 'Tereze37', igrana selekcija RIFF-a donosi filmove sa snažnim ženskim ulogama, redateljske dugometražne prvijence mladih i nagrađivanih redatelja: američku indie dramu s elementima komedije 'Sveta Frances' Alexa Thompsona i belgijsku dramu o odrastanju Cleo Eve Cools. Iz Irana na veliko platno Ljetnog Art-kina premijerno stiže napeta i uzbudljiva kriminalistička drama 'Samo 6,5' Saeeda Roustaeea te aktualan dokumentarni film 'Pljačka' o lošem upravljanju vodenim resursima u Iranu koji nemaju samo ekološke, već i društvene posljedice.

'Društveno-politički odraz današnjice donosi i nagrađivani 'Mamac' Marka Jenkina, začudan crno-bijeli igrani film snimljen na 16-mm vrpci, o posljedicama napadne apartmanizacije u pitoresknom britanskom priobalnom gradiću. Iz Južnoafričke Republike stiže 'Tetkica' Olivera Hermanusa, drama o aparthejd režimu bjelačke vojske koja pronicljivo propituje poimanje muškosti. U kombinaciji dokumentarno-igranog filma 'Drago mi je, drugovi!' jedinstveni je testament oživljavanja minulih komunističkih kooperativa u ruralnim krajevima Portugala, američki dokumentarac Feels Good Man, još neprikazan u Europi, donosi fascinantnu priču o načinima na koje nepredvidiva i neuhvatljiva online stvarnost, kroz prizmu internetskog fenomena meme i kontroverzne platforme 4chan, može oblikovati naš svijet te ostaviti posljedice koje su izvan naše kontrole', kažu iz RIFF-a.

U programu su i tri glazbena dokumentarca: irsko-britanski 'A Dog Called Money' Seamusa Murphyja o stvaranju glazbenog albuma PJ Harvey, britanski 'White Riot' Rubike Shah o formiranju Rock Against Racism inicijative uslijed porasta fašističkih i ksenofobnih tendencija u britanskoj javnosti sedamdesetih te 'DIY: Priča o Combat Rocku', finski dokumentarac o nastanku kultne glazbene izdavačke kuće Combat Rock Industry.

Od trinaest spomenutih naslova čak je deset hrvatskih premijera: 'Za Samu', 'Feels Good Man', 'Cleo', 'Pljačka', 'Samo 6,5', 'Drago mi je, drugovi!', 'Sveta Frances', 'A Dog Called Money', 'DIY: Priča o Combat Rocku' i 'White Riot'.