ANALIZA VOJNOG ARHIVA

Na pragu otkrića tajne Federica Garcíje Lorce

28.06.2011 u 10:06

Bionic
Reading

Višegodišnjom analizom policijskog i vojnog arhiva španjolski povjesničar tvrdi da je na pragu otkrića dosad nepoznatih podataka vezanih uz smrt Federica Garcíje Lorce

Povjesničar Miguel Caballero Pérez iz Granade tvrdi da zna gdje se nalazi grobnica s posmrtnim ostacima jednog od najvećih pjesnika prošloga stoljeća, ubijenog tijekom Francova režima u Španjolskoj, piše Guardian.

Pérez je posljednje tri godine proučavao policijske i vojne arhive te rekonstruirao posljednjih 13 sati života Federica Garcíje Lorce. Tvrdi da je identificirao pola streljačkog voda koji je usmrtio Lorcu i ostala tri zatvorenika. Za Lorcinu smrt, između ostalog, krivi dugogodišnje političko i poslovno rivalstvo najmoćnijih obitelji Granade, među kojima i pjesnikove obitelji.

Dio rezultata svojeg istraživanja objavio je u knjizi 'Posljednjih 13 sati Garcíje Lorce'. Cilj mu je bio provjeriti informacije koje je šezdesetih godina prošlog stoljeća objavio španjolski novinar Eduardo Molina Fajardo, desničar i poklonik Francova režima. Zbog svojih stavova Molina Fajardo je imao pristup ljudima koji od njega nisu krili istinu.

'Arhivski podaci poklapaju se s informacijama iz njegovog članka, pa je razumno vjerovati da je bio u pravu i što se tiče mjesta na kojem je Lorca bio pokopan.' Mjesto se nalazi samo petstotinjak metara od onoga koje je povjesničar Ian Gibson spomenuo 1971, a prilikom iskapanja 2009. na njemu nisu pronađeni posmrtni ostaci.

Prve analize nove lokacije daju razloga za optimizam te se planiraju nova iskapanja.