FRLJIĆ NAJBOLJI REŽISER

Na Međunarodnom festivalu malih scena najbolja predstava 'Aleksandra Zec'

11.05.2015 u 09:03

Bionic
Reading

U Rijeci je u subotu završio 22. Međunarodni festival malih scena, a nagrada stručnog žirija za najbolju predstavu u cjelinu dodijeljena je predstavi "Aleksandra Zec" u izvedbi HKD Teatra iz Rijeke, dok je njezin režiser Oliver Frljić nagrađen za najbolju režiju.

Nagradu za najbolju mušku ulogu dijele Horatiu Malaele, za ulogu u predstavi „Instrukcija“ u izvedbi Nacionalnog kazališta "I.L. Caragiale" iz Bukurešta, te Nebojša Glogovac, za ulogu u predstavi "Razbijeni vrč" u izvedbi Jugoslovenskoga dramskog pozorišta iz Beograda.

Nagradu za najbolju žensku ulogu dijele Nataša Dorčić, za ulogu u predstavi „Mobitel", koju izvodi ansambl Kazališta "Moruzgva" iz Zagreba, te Elena Đokić, za ulogu u predstavi "Kazimir i Karolina" u izvedbi Ateljea 212 iz Beograda.

Nagradu za najbolje mlade glumce dijele Jovana Gavrilović, za ulogu u predstavi „Razbijeni vrč“ i Dado Ćorić, za ulogu u „Mobitelu“, dok nagradu za najbolju epizodnu ulogu dijele Katarina Žutić, za ulogu u predstavi „Kazimir i Karolina“, i Ljubomir Bandović, za ulogu u „Razbijenom vrču“.

Za najbolju dramaturšku adaptaciju nagrađena je Dora Vicenikova, za „Buržoaziju“ praškog kazališta Na Balustradi, a za najbolju scenografiju Marko Japelj, za „Heddu Gabler“ SNG Drame iz Maribora.

Članovi stručnog žirija bili su kazališna redateljica Tatjana Mandić Rigonat, dramska glumica Sandra Lončarić Tankosić i kazališni redatelj Robert Raponja.

Publika je s najvišom prosječnom ocjenom 4,65 nagradila predstavu „Instrukcija“ u izvedbi Nacionalnog kazališta "I.L. Caragiale" iz Bukurešta, a nagrada Novog lista dodijeljena je Nataši Matjašec Rošker, za ulogu u predstavi „Hedda Gabler“.


Tijekom 22. Međunarodnog festivala malih scena u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku prikazano je osam predstava iz Hrvatske, Srbije, Češke, Rumunjske i Slovenije.

Festival je otvoren predstavom "Buržoazija", inspiriranom Bunuelovim filmom „Diskretni šarm buržoazije“, praškog kazališta Na Balustradi i redatelja Jana Mikulašeka, a na programu festivala bile su još predstave "Razbijeni vrč" H. van Kleista, u režiji Igora Vuka Torbice te izvedbi Jugoslovenskoga dramskog pozorišta iz Beograda, "Aleksandra Zec" Olivera Frljića i HKD Teatra iz Rijeke, te "Kazimir i Karolina" O. von Horvatha, u izvedbi Ateljea 212 iz Beograda, a u režiji Snežane Trišić.

Prikazane su predstave "Mobitel" S. Belbela, koju je režirao Krešimir Dolenčić, a izvodi je ansambl Kazališta "Moruzgva" iz Zagreba, Ibsenova "Hedda Gabler" SNG Drame iz Maribora redateljice Mateje Koležnik, Ionescova "Instrukcija" redatelja i glavnoga glumca Horatiua Malaelea u izvedbi Nacionalnog kazališta "I.L. Caragiale" iz Bukurešta, te "Kratka priča o Antikristu", koju je prema novelama P. Solovjeva na scenu postavio Andraš Urban u produkciji BITEF Teatra iz Beograda.

Izbornik festivala bio je Bojan Munjin, a umjetnički direktor Nenad Šegvić.