KERUM IH IZIGRAO

Na jesen štrajk splitskih kulturnjaka

08.08.2011 u 15:26

Bionic
Reading

Oko pet stotina zaposlenih u splitskim kulturnim ustanovama ipak neće dobiti novi kolektivni ugovor, pa se ozbiljno razmatra ideja da se koncem rujna ili u listopadu organizira generalni štrajk u svim gradskim kazalištima, knjižnicama i muzejima, objavio je sindikalni povjerenik u Hrvatskom narodnom kazalištu Split Damir Punda

O novom kolektivnom ugovoru, kaže, s predstavnicima Grada pregovarali su punih godinu i pol dana, pristali su na brojne kompromise kako bi se posao ipak zaključio, da bi prije nekoliko dana od Kerumove zamjenice Anđelke Visković dobili obavijest da se od pregovora - odustaje. Sindikalisti su shvatili da su ih cijelo vrijeme zavlačili, najvjerojatnije kako bi se osiguralo da se Splitsko ljeto održi bez problema i potresa.

'Nije nam bilo problem pregovarati, cijelo vrijeme smo iznosili svoja viđenja i prijedloge, a od strane Grada prije nekoliko mjeseci stigao je jedan jedini prijedlog. I na njega smo pristali, pa ga je Grad na koncu povukao! To je jednostavno neozbiljno', kazao nam je Punda. 'Očito su samo željeli odugovlačiti i dobiti na vremenu.'
Sporne stavke u novom kolektivnom ugovoru za splitske kulturnjake su plaćanje smjenskog i dvokratnog rada te naknade za rad na Splitskom ljetu, a u pregovorima se došlo do rješenja po kojemu gradski proračun ne bi bio dodatno opterećen - novac bi se izdvojio iz vlastitih prihoda ovih institucija. Na to, pak, nisu pristali ravnatelji, pa je cijelo proces pregovaranja prekinut.

'Mi smo cijelo vrijeme inzistirali da u pregovore budu uključeni i ravnatelji, pa nas je Grad odbijao. To je besmisleno i neozbiljno! Nakon zasluženog kolektivnog godišnjeg odmora otvorit ćemo postupak mirenja, što smo po zakonu obavezni napraviti, a nakon toga moguće su sindikalne akcije. Da, i obustava rada', najavio je Punda.