Treći Touch Me Festival

Na granici tehnologije, umjetnosti znanosti i ljudskosti

21.06.2011 u 15:17

Bionic
Reading

Udruga Kontejner – biro suvremene umjetničke prakse jedna je od onih parainstitucija na domaćoj kulturnoj sceni čiju prisutnost nije lako ni jednostavno odrediti

Taj kustoski kolektiv nastao je gotovo spontano, tijekom jednog izdanja Salona mladih koje su organizacijski priredile Olga Majcen Linn i Sunčica Ostoić, pa nakon što su shvatile da im dobro ide, i nastavile u sličnom smjeru. Sam naziv udruge također je posljedica tog davnog, kontejnerskog i velesajamskog salona. Faktografija geneze možda i nije toliko važna, ali tada se kreirala vizija kako bi trebalo funkcionirati na kulturnoj sceni ionako zasićenoj festivalima i sličnim manifestacijama grupnog karaktera. Umjesto redovitog održavanja jedne manifestacije, kontejnerice, kako ih se često zove, pokrenule su nekoliki njih i održavaju ih u trijenalnom ritmu. Pored 'Ekstravagantnih tijela', u međuvremenu metastaziranih i u 'Ekstravagantne umove', manifestacije koji se bavi ljudskim neusustavljenostima i neobičnostima na način fenomenološki koliko i umjetnički relevantan te izložbene serije 'Device Art', ravnopravni segment djelovanja Kontejnera je i Touch Me Festival, čije će se treće izdanje održati od 29. lipnja do 3. srpnja 2011. na dvjema zagrebačkim lokacijama: u Pogonu Jedinstvo i Zagrebačkom plesnom centru.

Tema 'Zlo/Upotreba energije' nastavlja niz zanimljivih umjetničkih propitivanja susreta umjetnosti, znanosti i tehnologije, područjima ili području koje je u fokusu interesa Biroa suvremene umjetničke prakse od samog početka djelovanja. Izložbeni projekti takvog tipa baš i nisu bili dio domaće galerijske prakse prije ove pojave, pa unatoč interaktivnosti mogao bi je imati, na primjer Tehnički muzej, festivali-izložbe na kojima Kontejner okuplja s jedne stane lude znanstvenike, a s druge umjetnike kojima tehnologija nije prijetnja nego oruđe, siguran mamac za publiku. Vatrene lopte ili poigravanje visokim naponom, robotika, svjetlosne i zvučne instalacije i sva ostala čuda koje fizika u suradnji s umjetničkom imaginacijom u stanju proizvesti, činili su i čine ovaj festival atraktivnim i onima koji se žele samo igrati napravama za koje bi izvan galerijskog prostora trebali imati cijeli niz dozvola, ako bi im nošenje uopće bilo dozvoljeno, kao i onima koje zanimaju filozofska, čak i metafizička pitanja o budućnosti, kako Zemlje tako i njezina navodno najinteligentnijeg stanovnika.

Treće izdanje Touch Me Festivala, s temom 'Zlo/Upotreba energije', bavi se upravo tom problematikom.

Umjesto suhoparne rasprave ekologa, zabrinutih futurologa i zagovornika potrošnje resursa bez svijesti o održivom razvoju, festival nudi program koji će energiji kao prirodnom fenomenu i politika njezine potrošnje kao prvenstveno društvenom pitanju pristupiti multimedijalno: međunarodnom izložbom, radionicama, performansima, filmskim projekcijama, konferencijom i dvojezičnom publikacijom s prilozima umjetnika i stručnjaka iz različitih znanstvenih polja. Izložba u Pogonu Jedinstvo na Trnjanskom nasipu otvara se 29. lipnja u 20 sati, a konferencija u Zagrebačkom plesnom centru počinje dan kasnije u 17 sati. U skladu s humanističkom potkom ovog biotehnološkog festivala, ulaz na sva događanja besplatan je.