BALKRISHNA DOSHI

Na Danima Orisa predavanje održao i ovogodišnji dobitnik Nobela za arhitekturu

15.10.2018 u 10:05

Bionic
Reading

Međunarodni arhitektonski simpozij - Dani Orisa 18 - završio je u nedjelju u Zagrebu, a njihov osnivač i idejni začetnik arhitekt Andrija Rusan zaključio je kako su izuzetno zanimljivi zbog različitih vrhunskih predavača koji su struci, ali i široj publici, približili aktualnosti u arhitekturi, urbanizmu i dizajnu. Najponosniji je na videopredavanje koje je upravo za ovu prigodu priredio ovogodišnji dobitnik Pritzkera, indijski arhitekt Balkrishna Doshi

Dane Orisa organiziraju časopis Oris i Oris - Kuća arhitekture kao dvodnevno događanje u kontinuitetu od 2001. Svoje 18. izdanje Dani Orisa završili su u nedjelju u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog koja u listopadu već tradicionalno postaje mjesto okupljanja više od dvije tisuće arhitekata, urbanista i dizajnera iz Hrvatske, okolnih zemalja, te iz zemalja diljem Europe i svijeta.

Drugoga dana simpozija održana su četiri predavanja, među kojima je bilo i jedno video predavanje što ga je za ovogodišnje Dane Orisa priredio ugledni indijski arhitekt Balkrishna Doshi - ove godine ovjenčan najuglednijom arhitektonskom nagradom na svijetu - Nagradom Pritzker. Doshi nije samo prvi Indijac laureat te prestižne nagrade, za koju se često kaže da je Nobel za arhitekturu, već je u dobi od 91 godinu i njezin najstariji dobitnik.

Doshi je, kada je dobio Nagradu Pritzker rekao da ju 'duguje svome guruu - Le Corbusieru jer su su me njegova učenja vodila k propitivanju identiteta i otkrivanju novoga, regionalno prihvaćenoga suvremenog izričaja održivog holističkog habitata'. Nakon Le Corbusiera Doshi je radio s još jednim velikanom suvremene arhitekture - Louisom Kahnom, a u njegovu osobnom arhitektonskom rukopisu prepoznatljiva je indijska tradicija s izuzetno izraženim socijalnim aspektom.

Kroz predavanje Doshi je argumentirao svoje načelo da su 'njegova djela produžetak njegova života, filozofije i snova koji pokušavaju kreirati riznicu duha arhitekture'. Jedan od njegovih najpoznatijih projekata je Aranya Low Cost Housing (Indore, 1989.) - sustav kuća, dvorišta i labirinta internih putova u kojemu danas u 6500 stanova živi 80.000 ljudi. Projekti po kojima je svjetski prepoznat su i Archdailyja i Curbeda te Amdavad ni Gufa - podzemna umjetnička galerija.

Jedna od trojice direktora amsterdamskoga NL Architects ureda Kamiel Klaasse govorio je o projektu Kleiburg, apartmanskoj zgradi u Amsterdamu, za koji su prošle godine dobili naujgledniju europsku nagradu za arhitekturu - Nagradu Mies van der Rohe. Riječ je o projektu koji je zapuštenu i napuštenu zgradu i dijelu Amsterdama, koji baš i nije bio među poželjnim kvartovima za stanovanje, učinio zanimljivom i utjecao na promjenu koncepta izgradnje socijalnih stanova u Nizozemskoj koji je, podsjetio je Klaaasse, doživio brojne kritike.

Uz napomenu kako može izgledati kao jednostavan projekt, Klaasse je posvjedočio da je to bila vrlo teška zadaća - kako privući ljude u kvart s lošom reputacijom i oživjeti ga s ograničenim sredstvima jer, rekao je, projekt se provodio od 2006. do 2012., u vrijeme kada su novčana sredstva smanjena zbog ekonomske krize.

Na ovogodišnjim Danima Orisa predavanja su održali i slovenski arhitekt Rok Žnidaršič koji je dvaput dobio najvažniju slovensku nagradu - onu Plečnikovu, hrvatski arhitekt Davor Mateković, dobitnik nagrade Drago Galić Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA) za stambenu arhitekturu te nagrade časopisa The Plan, te Ira Payer, idejna začetnica i kreativna direktorica festivala Design District Zagreb.

Predavači su bili i Patrik Schumacher, direktor ureda Zaha Hadid Architects i dobitnik Nagrade Stirling, publicist, teoretičar arhitekture i dizajna i ravnatelj Muzeja dizajna u Londonu Deyan Sudjic, čileanska arhitektica Loreto Lyon iz ureda Beals - Lyon Architects te japanski arhitekti Yoshiharu Tsukamoto i Momoyo Kaijima iz Atelijera Bow-Vow.

Osnivač Dana Orisa Andrija Rusan posebno je pak ponosan na video predavanje što ga je održao Balkrisna Doshi, pripremljeno baš za ovogodišnje Dane Orisa te na predavanje Kamiela Klaassea. Istaknuo je kako je čileanska arhitektica Loreto Lyon, suosnivačica ureda Beals - Lyon Architects, potvrdila već poznato ugledno mjesto čileanske arhitekture u svijetu. Isto tako, dodao je, njezino je predavanje pokazalo da, bez obzira na to koliko su fizički udaljene Hrvatska i Čile, da se hrvatska i čileanska arhitektura mogu na neki način uspoređivati.

Rusan je istaknuo kako su sva predavanja bila poticajna, bez obzira na to, možemo li i ne možemo i mi nešto slično ostvariti, slušala ih je publika iz regije i šire pa bi se, kako je rekao, usudio reći da Dani Orisa imaju razloga postojanja.

U sklopu simpozija održane su i dvije izložbe - Damira Fabijanića 'HALUDISM/HALUDDISM' - autorski fotografski memento hotelskog resorta u Malinskoj i hommage djelu arhitekta Borisa Magaša, te izložba renomiranoga turskog arhitekta Hana Tümertekina pod nazivom 'Kompleksnost jednostavnog' koja traje u Oris - Kući arhitekture, a na kojoj je predstavljen proces i misao tijekom izgradnje arhitektovog recentnog projekta Angelos Organic Olive Oil Mill - uljare smještene u naselju Bademli Mahallesi blizu grada Izmira u Turskoj.

Moderatori simpozija bili su arhitekti Dinko Peračić i Maroje Mrduljaš.