50 GODINA

Muzički biennale u četiri hrvatska grada

11.03.2011 u 14:38

Bionic
Reading

Oko 35 glazbenih događaja - glazbeno-scenske produkcije, orkestralni koncerti, klavirski recitali te glazbeni performansi, izvest će se od 7. do 17. travnja na 26. Muzičkom biennalu Zagreb, koji ove godine slavi 50 godina održavanja, i po prvi puta se širi na četiri grada izvan Zagreba - na Rijeku, Split, Osijek i Varaždin.

Muzički događaji će se u 11 festivalskih dana, najavljeno je na konferenciji za novinare organizatora, održati na više zagrebačkih lokacija - Muzeju Mimara, Zagrebačkom plesnom centru, KD "Vatroslav Lisinski" te u Studiu Bajsić HRT-a.

Ovogodišnji Biennale i Svjetski dani nove glazbe, koje će Biennale ugostiti kao zasebni festival Međunarodnog društva za suvremenu glazbu, održavaju se pod pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića.

Organizatori poručuju da oba festivala donose presjek novijeg glazbenog stvaralaštva u širokom spektru izražaja, od elektronike, zvukovnih instalacija, preko klasičnih ansambala i glazbeno scenskih djela, sve do baroknog i tamburaškog instrumentarija. Sveukupno će biti održano pet glazbeno scenskih produkcija u pet gradova, pet orkestralnih koncerata i isto toliko klavirskih koncerata a moći će se vidjeti i alternativna glazbeno-plesna scena.

Umjetnički ravnatelj Biennala Berislav Šipuš najavio je iskorak te manifestacije van Zagreba, odnosno, izvođenje glazbeno-scenskih djela u kooprodukciji s pet nacionalnih kazališta, što je i najveći projekt Biennala.

U osječkom HNK održat će se opera "Kraljevi i konjušari" redatelja Roberta Raponje i skladateljice Sanje Drakulić. Operni libretist je Miro Gavran, izvedbom će ravnati maestro Filip Pavišić, a scenografiju i kostimografiju potpisuje Jasmina Pacek. Po riječima intendanta osječkog HNK Božidar Šnajdera praizvedbu potpisuju "mlade osječke snage" a solistička podjela je također osječka.

U varaždinskom HNK održat će se balet Frane Đurovića "Moje ime je Nitko. Nitko Nitko". , u riječkom opera-bajka za velike i male "Šuma Striborova", u HNK Split opera "Maršal" koja se referira na istoimeni film Vinka Brešana te u zagrebačkom nacionalnom kazalištu balet "Air" koji će i zatvoriti Biennale. Svaka će se ta praizvedba, osim zagrebačke, moći vidjeti u izravnom prijenosu u kinu Tuškanac.

Biennale otvara zbor i orkestar Muzičke akademije kojim ravna maestro Mladen Tarbuk, koji ističe da će "najmlađi izvođači izvesti najstarije skladatelje" i to Ivu Maleca, Milka Kelemena i Igora Stavinskog.

Tijekom dana festivala nastupit će pet velikih svjetskih orkestara - Filharmonija Witolda Lutoslawskog iz poljskog Wroclawa, Orkestar Zaklade veronske Arene, Plovdivska filharmonija, Zagrebačka filharmonija te Simfonijski orkestar HRT-a. Najavljeni su i Zagrebački solisti, Tamburaški orkestar HRT-a, Zagrebački kvartet saksofona i brojni drugi.

U povodu polustoljetne obljetnice Biennala, u Muzeju suvremene umjetnosti bit će priređena izložba autorice Seadete Midžić.