NAGRADA EMYA

'Muzejski Oscar' prvi put dodjeljuje se u Hrvatskoj

03.05.2017 u 13:55

Bionic
Reading

Na svoju četrdesetu obljetnicu, najprestižnija nagrada u svijetu muzeja, European Museum of the Year Award - EMYA, ove će se godine prvi put dodijeliti u Hrvatskoj - svečana dodjela održat će se 6. svibnja u zagrebačkom Muzeju Mimara.

U četvrtak i petak muzeji kandidati, njih 46, predstavljat će u Muzeju suvremene umjetnosti svoje projekte, u Zagrebu se očekuje 220 sudionika iz cijele Europe, od Rusije i Norveške do Porugala, Italije i Grčke. Subota će biti posvećena obilježavanju 40 godina tog prestižnog natjecanja i pripremama za obilježavanje Europske godine kulturne baštine.

Goranka Horjan, Predsjednica Europskog muzejskog foruma izrazila je zadovoljstvo što je Zagreb domaćin tako prestižnog skupa.

'Nagrada postoji već 40 godina, a njezin uspjeh leži u tome što potiče muzeje da pomiču svoje granice interakcije s publikom, a svake godine kandidati nas iznenade s nečim novim', rekla je na konferenciji za novinare.

Horjan ističe kako se tom nagradom prepoznaje izvrsnost novih ili obnovljenih projekata i samo se ti muzeji mogu natjecati, svake godine održava su drugoj državi, a ocjenjivanje kandidata je cjelogodišnji proces.

Jose Gameiro, Predsjednik Međunarodnog panela sudaca za dodjelu EMYA rekao je kako se u kandidatima za nagradu traži profesionalna izvrsnost, inovacija i dobar prijem kod publike. 'To su glavni kriteriji kojima želimo unaprijediti kvalitetu muzeja u Europi', dodao je.

Christina Vannini, povjerenica Europskog muzejskog foruma, podsjetila je kako je nagradu utemeljio Kenneth Hudson, novinar, redatelj BBC-a i muzeolog koji je definirao industrijsku arheologiju kakvu danas poznajemo, ali i približio muzeje širem broju posjetitelja.

'Važno nam je biti most između kultura, naroda, volimo diskusije o muzejima, radimo s 47 zemalja Vijeća Europa, zato  se ne fokusiramo samo na inovaciju ili dobru komunikaciju s publikom, već i promocija europskih vrijednosti', ocijenila je.

Dodjela nagrade u Hrvatskoj priznanje je uspješnosti njezinih muzeja, koji su dosad ostvarili zapažene rezultate na natječajima za prestižne europske nagrade.

Hrvatska se ove godine natječe s Muzejem sinjske alke - prošle godine jednu od nagrada, Silletto Award, dobio Gradski muzej Vukovar, a zagrebački Muzej prekinutih veza je 2011. osvojio nagradu Kenneth Hudson.

Uz Nagradu Europski muzej godine dodjeljuju se još Muzejska nagrada Vijeća Europe, Nagrada Kenneth Hudson, Nagrada Siletto te posebna priznanja, od kojih je jedno uvijek za održivost.

Zasad je poznat jedino dobitnik Nagrade Vijeća Europe, koja se dodjeljuje muzejima koji  najbolje promiču vrijednosti za koje se ono zalaže, demokracija, vladavina prava, poštivanje ljudskih prava i korištenje baštine kao ujedinjujućeg elementa u Europi.

Ove godine nagradu je osvojio francuski predstavnik Memorial ACTe iz Guadaloupea, grada Pointe-a-Pitre, Karipski centar sjećanja na trgovinu robljem i ropstvo, čijim će se predstavnicima uručiti u Zagrebu.

Uz predstavnike Vijeća Europe kao dugogodišnjeg pokrovitelja događanja, predstavnike organizatora, zagrebačkog Etnografskog muzeja i Europskog muzejskog foruma te Ministarstva kulture i Grada Zagreba, koji su dali potporu nagradi, na dodjeli će biti i stručnjaci iz različitih europskih zemalja koje su do sada bile domaćini 'muzejskog Oscara'.