BEZ VLASTITE ZBIRKE

Muzej prodaje djela kako bi izbjegao zatvaranje

23.09.2010 u 14:18

Bionic
Reading

Muzej moderne umjetnosti Weserburg u Bremenu prodavat će djela iz vlastite zbirke kako bi izbjegao zatvaranje, a procjenjuje se da bi na dražbi u New Yorku jedna slika mogla doseći i cijenu od šest do osam milijuna dolara

Muzej je otvoren 1991. u staroj tvornici za preradu kave u lučkom gradu Bremenu kako bi izlagao umjetnine koje su davali na posudbu bogati njemački kolekcionari. Vlastita zbirka nastala je 2004., ali je muzej sada mora prodati.

Gradski muzej iz Bremena, Kunsthalle, otkupit će 51 od 53 slike Weserburgove zbirke, i to na nagovor zaljubljenika u umjetnost, dok će ostale dvije slike biti ponuđene na dražbi.

Jedna je slika najpoznatijeg njemačkog slikara Gerharda Richtera. Riječ je o slici mornara nastaloj 1966. Prijavljena je za dražbu u Sothebysu u New Yorku u studenom. Druga slika, portret nazvan Luciano I, djelo je švicarskog umjetnika Franza Gertscha koja će biti na aukcijskoj ponudi u Europi.

'Razvijanje vlastite zbirke nije financijski održivo. Muzej će i dalje izlagati djela posuđena od bogatih kolekcionara', kazala je direktorica Weserburga Carsten Ahrens.