TURISTI GA OBOŽAVAJU

Muzej prekinutih veza udvostručio broj posjeta

09.12.2015 u 11:16

Muzej prekinutih veza

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Bionic
Reading

Muzej prekinutih veza 10. prosinca obilježava pet godina od otvaranja prvog stalnog postava na zagrebačkom Gornjem gradu i tim povodom ovog četvrtka posjetiteljima poklanja besplatan ulaz i popust na svoje suvenire. Povodom svog rođendana izašli su s podacima o posjećenosti i gostovanjima širom svijeta iz kojih se zaključuje da je Muzej prekinutih veza postao neizostavnim dijelom zagrebačke kulturne i turističke ponude, ali i uspješan hrvatski kulturni izvozni proizvod

Muzej prekinutih veza nastao je iz putujuće izložbe s konceptom propalih veza i njihovih ruševina te daje priliku svakome da prebrodi emocionalni slom na kreativan način - donirajući zbirci Muzeja. Dobitnik je Kenneth Hudson nagrade za najinovativniji muzej Europe, a njegovu posebnost prepoznala je publika u Zagrebu, ali i širom svijeta. U proteklih pet godina gornjogradsku adresu je obišlo 300 tisuća posjetitelja, u prosjeku njih 166 dnevno, od kojih čak svaki šesti nije uspio odoljeti nekom od autentičnih suvenira koje su za Muzej osmislili vodeći hrvatski dizajneri, priopćili su iz MPV.

Muzej prekinutih veza bilježi kontinuirani rast. U razdoblju od 2012. do ove godine ukupan broj posjetitelja na godišnjoj razini je udvostručen - trenutačno se približava brojci od 80 tisuća uglavnom inozemnih gostiju koji imaju 94 posto udjela.

Sve to pokazuje da je Muzej prekinutih veza postao neizostavnim dijelom zagrebačke kulturne i turističke ponude, ali i uspješan hrvatski kulturni izvozni proizvod. Ukupno 34 gostujuće izložbe širom svijeta obišlo je više od milijuna posjetitelja.

Nakon uspješne godine, u kojoj je predstavljen novi stalni postav Muzeja na Gornjem gradu, te bogato opremljena nova (već druga) knjiga o muzeju naslovljena ‘A Diary’, Muzej planira i dalje osvajati publiku i nova tržišta. Za sljedeću godinu već je dogovoreno šest gostovanja u inozemstvu, a u predstojećim godinama će se otvarati i stalni postavi u dalekim dijelovima svijeta.

U naredne dvije godine Muzej prekinutih veza sudjeluje u projektu ‘The People’s Smart Sculpture – PS2’, koji sufinancira Europska komisija u okviru programa Kreativna Europa, unutar kojeg realizira program ‘Zagrebački Gornji grad: Mijene srca’ otkrivajući zaboravljenu povijest gornjogradskih prostora emotivnim mapiranjem Gornjega grada u suradnji s umjetnicima, učenicima, studentima i građanima. Sve s namjerom ukazivanja na višeslojnost Gornjega grada kao bitnog političkog, kulturnog, povijesnog i osobnog prostora.